Iahnie de fasole. Cea mai bună rețetă de post

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com

Iahnia de fasole se numără printre preparatele favorite ale românilor. Cu atât mai mult cu cât, în această perioadă, se ține Postul Crăciunului. Iată cum se prepară...

Ingrediente

- 250 g fasole boabe
- 1-2 morcovi
- 1 ţelină
- 1 ceapă mare
- 1 ceapă mică
- 2 ardei graşi sau gogoşari
- 3-4 linguri ulei
- 2-3 linguri pastă de tomate
- 1 foaie dafin
- 10-15 boabe de piper
- sare
- piper
- mărar, tarhon şi cimbru

Cum se prepară

Curăţă fasolea, se spală, se pune într-un vas cu apă rece şi se lasă la înmuiat de pe o zi pe alta. Clăteşte cu apă rece şi se pune la fiert într-un vas cu apă, care trebuie să depăşească nivelul boabelor de fasole cu 2-3 degete, potrivit retete.unica.ro.

Se fierbe acoperit, la foc potrivit, aproximativ o oră. Cine doreşte poate schimba din nou apa după primele clocote. Se adaugă morcovii, ceapa mare şi ţelina, toate tăiate în sferturi şi se lasă să fiarbă în continuare până se înmoaie bine toate boabele de fasole.

Separat, într-o cratiţă cu fundul mai gros se căleşte în ulei ceapa mică, tocată mărunt. Se adaugă un praf de sare, apoi se stinge cu jumătate pahar cu supă de fasole şi se lasă să fiarbă înăbuşit, până se înmoaie. Adaugă fasolea fiartă, boabele de piper, foaia de dafin şi pasta de tomate dizolvată în jumătate cană cu supă de fasole. Se fierbe la foc mic până scade sosul şi se potriveşte la gust cu sare, piper şi verdeaţă.

Citește și:

English Breakfast. Rețeta faimoasă de mic dejun englezesc

Ingrediente

6 felii de bacon

3-5 ciuperci

1 roșie mare

1 ceapă mică

250 g fasole fiartă

2 ouă

4 felii de pâine

unt

ulei

verdeață (ceapă verde si mărar)

sare, piper, oregano

praf de usturoi

1 frunză de dafin

Cum se prepară

Facem câteva tăieturi mici pe două părți ale cârnăciorilor. Tăiem ciupercile felii sau jumătăți. Tăiem două felii de roșie, iar restul legumei o tăiem cubulețe. Tăiem ceapa și verdețurile. Prăjim fără ulei baconul, pe ambele părți, până devine auriu, porivit retetesivedete.ro.

Prăjim pe rând cârnăciorii, apoi, pe ambele părți roșiile rondele cu sare și oregano, ciupercile cu puțină sare, dar fără a le amesteca. Separat călim ceapa tăiată până se rumenește ușor, apoi adăugăm roșiile cubulețe și peste un minut adăugăm fasolea, sare și piper după gust și o frunză de dafin. Amestecăm și lăsăm sub capac pentru circa 5 minute.

Puteți prăji ouăle, așa încât gălbenușul să rămână moale. Într-o ceașcă mai mare, umplută pe jumătate cu apă, puneți puțină sare și spargeți un ou. Dați la cuptorul cu microunde pentru 1 minut (în funcție de puterea aparatului veți avea nevoie de plus-minus 20 de secunde). Scoateți atent oul din apă și așezați-l pe un prosop din hârtie.

Pâinea o puteți prăji în tigaie cu unt sau în toaster, apoi ungeți, încă fierbinte, cu unt și decorați cu mărar. E timpul să aranjați preparatele pe platou și să-l serviți celor dragi cu o ceașcă cu ceai (cu lapte – așa cum îl beau englezii) sau, de ce nu, cu un pahar de bere.

Citește și:

Alimentul pe care trebuie să-l consumi, dacă ai peste 50 de ani. "Lipsa acestuia este o problemă"

Pe măsură ce trec anii, alegerile alimentare corecte devin din ce în ce mai importante pentru sănătatea noastră. Fructele şi legumele sunt benefice pentru organism, dar există o legumă cu frunze verzi care trebuie inclusă obligatoriu în alimentaţie după vârsta de 50 de ani.

"Dacă ar fi să aleg o singură legumă, aş indica legumele cu frunze verzi, în special spanacul", susţine Amy Goodson, nutriţionist, membru al consiliului medical şi autoarea cărţii "The Sports Nutrition Playbook", scrie Rador. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel