Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, în perioada 01.01-30.09/2021 s-a înregistrat un deficit al balanței comerciale de 16,7 miliarde euro, mai mare cu 3,7 miliarde euro față de aceeași perioadă din anul precedent., transmite Gheorghe Ialomiţianu, vicepreşedinte PMP.
"În luna septembrie, acest deficit a fost de 2,1 miliarde euro. Deficitul balanței comerciale a fost influențat de deficitulul înregistrat la produsele chimice de 7,2 miliarde euro, la combustibili minerali de 3 miliarde euro și la alimente de 1,6 miliarde euro.
În același timp, cifra de afaceri în comerțul cu amănuntul, principalul indicator al comsumului privat, a înregistrat 98,2% în luna septembrie 2021, față de luna precedentă. Acest indicator a fost influențat negativ de vânzările de alimente și carburanți, în condițiile creșterii semnificative a prețurilor la aceste produse. Cresterea importurilor în această perioadă poate fi explicată prin reducerea semnificativă a producției interne destinată consumului populației. Adâncirea deficitului balanței comerciale reprezintă o vulnerabilitate pentru stabilitatea economică și financiară a României.
Partidul Mișcarea Populară solicită viitorului Guvern să cuprindă în programul de guvernare un set de măsuri fiscal bugetare, pentru a stimula producția internă destinată consumului populației, în vederea reducerii deficitului balanței comerciale. O creștere economică sustenabilă se bazează pe stimularea consumului din producția internă, și nu din importuri. Se impune o colaborare între Guvern și BNR pentru a evita o creștere abruptă a costului creditării pentru economie și populație. Ar fi grav dacă Guvernul va lua măsuri de creștere a veniturilor românilor doar pe hârtie, iar BNR ar lua decizii care să anuleze aceste crețteri prin măsuri monetare", a spus vicepreşedintele PMP într-un comunicat de presă.
Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința marți a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an, de la 1,50 la sută pe an, începând cu data de 10 noiembrie 2021.
"Este o dovadă că la nivelul BNR, o instituţie cu prestanţă, s-a ajuns la concluzia că suntem în pragul unei crize profunde şi că, atât cât poate, ia măsuri. Sigur, această măsură este pe politică monetară, iar din punctul meu de vedere ceea ce se întâmplă în România acum nu se poate rezolva prin măsuri de politică monetară. Este nevoie de reforme structurale, trebuie să existe o altă gândire în conceptul guvernamental. Dar banca încearcă să facă ceva", a declarat Mircea Coşea pentru DC NEWS. VEZI CONTINUAREA AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News