Iancu Guda, analist financiar, a demontat un mit privind siguranţa financiară.
Este vorba despre zicala "Caută un loc de muncă sigur, stabil, şi o să fii şi independent financiar".
"Eu nu cred în acest mit. Pentru că nu mai există stabilitate şi siguranţă pentru toată viaţa. Dacă angajatorii au pretenţia să le garantăm că o să muncim pentru aceeaşi companie toată viaţa, atunci şi compania trebuie să ne garanteze nouă, salariaţilor, un loc de muncă pe viaţă. Ori acest lucru nu există, poate doar la stat în România.
Haideţi să vedem progresul profesional în etape. Prima etapă, 20-30 de ani, este esenţială pentru a încerca experienţe diferite, nu neapărat la aceeaşi companie, pentru a vedea ce îţi place să faci.
Acelaşi job pentru o companie mică, medie sau mare, te poate ajuta să înţelegi lucrurile diferit.
Pentru etapa 30-35 de ani este important să îţi descoperi expertiza şi să o aprofundezi pe un domeniu în care vrei să îţi construieşti o carieră de succes. Dacă reuşeşti, în ultima etapă, 35-40 de ani, te vei maturiza şi vei ajunge la vârful carierei profesionale.
După 40 de ani, cel mai mare risc este să nu mai înveţi nimic nou, crezând că le ştii pe toate, ceea ce te poate face irelevant la 45-50 de ani, când e mai greu să îţi găseşti un job", a punctat Iancu Guda la Banii în Mişcare.
"Este cel mai fals dintre toate. Eu am dovedit, la Banii în Mişcare, că independenţa financiară este o ecuaţie, unde venitul familiei nu are importanţă. Poţi ajunge independent financiar dacă economiseşti un sfert din veniturile tale la un randament real de 8% pe 15 ani. E mai greu să economiseşti 25% dacă ai venituri mici, iar cei cu venituri mici nu investesc în educaţia financiară, dar noi le punem la dispoziţie tuturor instrumentele de educaţie financiară gratuit", a concluzionat Iancu Guda. VEZI AICI MAI MULTE
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News