Economistul Iancu Guda a intrat într-un schimb acid de replici la o postare despre sfaturi de achiziție a unui apartament.
Economistul Iancu Guda a scris, ”apropos de blocuri rezidențiale ”rezistente la cutremur”, un bloc nou în Turcia s-a prăbușit la primul cutremur mai mic de 8 grade. Reiau sfaturile mele atunci când cumpărați un apartament în stadiu de construcție: Avansul să fie cat mai mic. Nu folosiți gradul maxim de îndatorare (40%), până ajungeți să plătiți diferența poate cresc dobânzile, nu vă mai încadrați la credit și pierdeți avansul (au fost multe cazuri anul acesta). Rata lunară la banca să nu depășească 25% din venitul lunar, prețul casei să fie mai mic decât venitul familiei x 5 ani x 80% (locuiește în casa pe care ți-o permiți). Înregistrați avansul la Cartea Funciară. Consultați un inginer structurist care să vă confirme calitatea construcției, un avocat pentru semnarea actelor și un notar independent pentru… independență”.
”Vorbiți de 7 grade pe scara Richter de parcă ar fi o nimica toată, în condițiile în care tot ce e peste 7,2 crește exponențial... Tipic românesc, ne pricepem la toate” a comentat un internaut, căruia Iancu Guda i-a răspuns: ”Cutremul din 1977 din România a fost de 7.4 (știai fără să cauți pe Google? Nu cred...) și nu există clădire care să fi cazut atunci și să fi avut sub 20 ani de construcție (știai fără să cauti pe Google? Nu cred…) plus sunt încă în picioare astăzi, după aproape 50 de ani. Dacă ți se pare normal ca un bloc nou să cadă la 7,6 grade, habar nu ai ce vorbești… dar îți dai și tu cu părerea, tipic jmekeresc (să știi ca nu toți românii sunt asa). Șocant este că te declari “arhitect”. Cine te angajează? Hai să te facem celebru, se pare că îți dorești”. Economistul a susținut că ”mesajele agresive, în lipsă de argumente, nu își au locul pe pagina mea”.
”Domnul meu, din punct de vedere economic, sunteți pământ de flori (dacă nu v-a spus-o nimeni, vă zic eu acum) am văzut mai multă educație financiară/ sfaturi pertinente pe YouTube de la persoane care nu sunt mari specialiști, dar au făcut milioane (de euro), iar cei care iau lumina de la dvs își merită soarta, părerea mea” i-a scris internautul.
Alții l-au atenționat pe economist că au picat și blocuri noi în `77, dar și că sunt diferențe de adâncime și durată între cutremure.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News