Economistul Iancu Guda trage un semnal de alarmă privind şomajul din România.
"În România, patru din zece companii înregistrau pierderi înainte de impactul pandemiei pe plan local. Este evident că acestea, în contextul pandemiei, se regăsesc într-o situație mult mai dificilă.
Apoi, profitabilitatea medie a companiilor active în România este de 5%, deci nu avem foarte multă carne pe os, marjă care să permită companiilor capacitatea de absorbi aceste șocuri.
Invariabil sunt anumite sectoare unde consumul revine mult mai lent, deci vânzările companiilor sunt mult mai mici față de nivelul de anul trecut și atunci, automat, apare o presiune enormă asupra profitabilității companiilor și, implicit, unele trec pe negativ, înregistrând pierderi. Atunci au nevoie de reducerea costurilor, iar salariile reprezintă un element important de costuri, cam 15% din cifra de afaceri.
Cred că mai avem o situație – șomaj cauzat de conștientizarea faptului că mulți antreprenori și-au dat sau în special multinaționale și-au dat seama că pot să facă același lucru cu mai puțini oameni și atunci își dau seama că nu au nevoie chiar de atât de mulți oameni.
Privind către viitor, este un risc de creștere a șomajului din această perspectivă", a explicat la Digi24 analistul Iancu Guda.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu