Iancu Guda: Vremea banilor ieftini a trecut. Cei cu credite ipotecare pe IRCC vor suferi în continuare

Fotografie de qimono, de la Pixabay
Fotografie de qimono, de la Pixabay

Economistul Iancu Guda spune că "vremea banilor ieftini" a trecut, şi afirmă că românii care au credite bazate pe IRCC vor suferi în continuare, chiar dacă unele dobânzi au început să scadă. 

Alegeri prezidentiale 2024

BNR este optimistă privind evoluţia economiei şi a inflaţiei în acest an. Economistul Iancu Guda a explicat, la Digi24, dacă România va reuşi să evite recesiunea prognozată pentru principalii parteneri comerciali din Vestul Europei, dar şi ce se va întâmpla cu creditarea, după ce dobânzile au crescut simţitor în ultima perioadă. 

"Avem, în primul rând, o criză în zona hidrocarburilor, care s-a temperat semnificativ. Avem o iarnă foarte blândă, cu rezerve bine alimentate în zona euro, şi cu un consum scăzut, atât în Europa cât şi în China, lucru care duce la o scădere a preţurilor pe gaze naturale, ţiţei. Aici era principalul factor determinant care inflama, dar care iată dispare, pas cu pas.

În curând vine primăvara, ceea ce înseamnă că pentru tot restul anului presiunile inflaţioniste vor rămâne doar din flagelul creşterilor salariale impulsionate de prima rundă de inflaţie, când au crescut preţurile foarte mult anul trecut. E un val care trece şi, pe măsură ce are loc ameliorarea inflaţiei, ar trebui să vedem o scădere a dobânzilor, în special pe ROBOR", a spus economistul.

"Vremea banilor ieftini a trecut"

"La IRCC am avertizat că decalajul e de şase luni, şi la creştere şi la scădere. Iată că ROBOR e pe trend de scădere şi IRCC e pe creştere. Cred că se vor egaliza până în vară, iar ulterior IRCC va fi mai mare, lucru care va avea efecte asupra populaţiei. Cei cu credite ipotecare pe IRCC vor suferi în continuare, în timp ce ceilalţi vor vedea o uşurare a accesării creditelor, dar şi pe plata ratelor. 

Toate acestea ar trebui să ducă şi la o revenire a consumului. Dar ceea ce poate susţine o creştere economică de minimum 2% sunt investiţiile. Aici BNR trage un semnal de alarmă că este important să continuăm reformele structurale şi investiţiile, pentru a creşte oferta, dar şi crearea locurilor de muncă pentru a avea o creştere economică consistentă, având în vedere că dobânzile vor rămâne peste debutul anului 2022 sau 2021. În continuare vor fi presiuni pe creditare, pentru că dobânzile vor rămâne ridicate. Vremea dobânzilor scăzute, a banilor ieftini, a trecut. 

Cred că contează foarte mult şi fluxul de investiţii străine directe, care este influenţat de o stabilitate fiscală şi politică. Toate acestea cred că ar trebui să ne menţină pe un teritoriu pozitiv", a declarat Iancu Guda. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel