Iarna aceasta va fi ”cel mai dur test” pentru Ucraina. Alimentarea cu energie electrică riscă „întreruperi grave”

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Sistemul energetic al Ucrainei este în pericol.

Alimentarea cu energie electrică a Ucrainei riscă „întreruperi grave” în această iarnă, a avertizat Agenția Internațională pentru Energie (IEA), îndemnând aliații Kievului să contribuie la securitatea energetică a țării.

Rusia a atacat în mod repetat infrastructura energetică a Ucrainei cu rachete și drone de la invazia sa la scară largă din februarie 2022, dar bombardamentele sale s-au intensificat recent, lăsând țara într-o poziție precară pe măsură ce se apropie vremea rece.

„Sistemul energetic al Ucrainei a supraviețuit ultimelor două ierni datorită rezistenței, curajului și ingeniozității poporului său și solidarității puternice din partea partenerilor săi internaționali. Dar această iarnă va fi, de departe, cel mai dur test de până acum”, a declarat joi directorul executiv al AIE, Fatih Birol.

Luna trecută Rusia a lansat unul dintre cele mai mari atacuri aeriene asupra Ucrainei de la începutul războiului, lansând peste 200 de rachete și drone în special asupra infrastructurii energetice. Atacul a provocat pene de curent în mai multe orașe ucrainene, afectând milioane de gospodării. Ucraina a atacat, de asemenea, infrastructura energetică a Rusiei.

Întreruperi de curent

Chiar înainte de acest atac al Moscovei, mai mult de două treimi din capacitatea de producție de energie a Ucrainei dinaintea războiului era deconectată deoarece fusese distrusă, deteriorată sau ocupată de forțele ruse, a afirmat AIE într-un raport.

Acest lucru a făcut ca întreruperile de curent, care pot afecta și aprovizionarea cu apă, să devină o caracteristică a vieții cotidiene din Ucraina.

„Situația ar putea deveni și mai gravă pe măsură ce zilele devin mai scurte și mai reci. Riscă să apară un decalaj uriaș între oferta de energie electrică disponibilă și cererea de vârf - ceea ce ar putea duce la perturbări și mai grave ale activității spitalelor, școlilor și a altor instituții-cheie în plină iarnă”, a avertizat agenția.

AIE estimează că deficitul de aprovizionare cu energie electrică al Ucrainei ar putea ajunge până la 6 gigawați în această iarnă, adică aproape o treime din cererea de vârf preconizată și echivalentă cu cererea anuală de vârf a Danemarcei, de exemplu.

În raportul, agenția prezintă 10 măsuri pe care Ucraina și aliații săi ar trebui să le pună în aplicare pentru a face față riscurilor la adresa aprovizionării cu energie a țării. Acestea includ consolidarea securității fizice și cibernetice a infrastructurii energetice critice, accelerarea livrării de echipamente și piese de schimb pentru reparații, investiții în eficiența energetică și creșterea capacității de a importa energie electrică și gaze naturale din Uniunea Europeană.

Apărare aeriană eficientă

Însă, potrivit raportului, o apărare aeriană eficientă este „de departe cea mai importantă” măsură de protejare a nivelului minim al serviciilor energetice în Ucraina în următoarele luni.

Pentru a ajuta Ucraina să treacă peste iarnă, UE va acorda 160 de milioane de euro - inclusiv 60 de milioane de euro în ajutor umanitar pentru adăposturi și încălzitoare, și 100 de milioane de euro pentru lucrări de reparații și energie regenerabilă, suma cea mai mare provenind din încasările din activele rusești înghețate.

„Este corect ca Rusia să plătească pentru distrugerile pe care le-a provocat”, a declarat joi președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reporterilor. Aceasta a menționat, de asemenea, că UE a contribuit cu cel puțin 2 miliarde de euro la sistemul energetic al Ucrainei de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei.

Lucrările în curs de desfășurare pentru repararea infrastructurii energetice a Ucrainei și conectarea rețelei sale electrice la restul Europei vor acoperi peste 25% din nevoile energetice ale țării în această iarnă, potrivit președintelui executiv al UE.

Într-un exemplu al acestor eforturi, o centrală termică din Lituania este dezmembrată și trimisă în Ucraina, unde va fi reasamblată. De asemenea, UE a expediat panouri solare către 21 de spitale din țară, dintre care opt vor fi „complet echipate” până la iarnă, a spus ea, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel