Mii de locuitori din Transnistria, regiunea separatistă pro-rusă a Republicii Moldova, se confruntă cu perspectiva unei ierni severe fără încălzire, după ce liderii locali, sprijiniți de Kremlin, au refuzat ofertele de a obține alternative la gazul rusesc.
Citește și: Ursula von der Leyen - diagnosticul care îi oprește agenda oficială. Ce urmează pentru lidera UE
Documente obținute de publicația Politico dezvăluie că oferta de a achiziționa combustibil de pe piața europeană a fost respinsă, în ciuda unui colaps energetic iminent.
Începând cu 1 ianuarie, compania rusă de stat Gazprom a încetat livrările de gaze către Transnistria, lăsând blocuri de locuințe și afaceri fără apă caldă și căldură. Temperaturile scăzute, sub zero grade Celsius, au determinat autoritățile să recomande locuitorilor să-și izoleze casele.
Conform unei scrisori din partea Tiraspoltransgaz, compania locală de gaz din Transnistria, datată joi, liderii regiunii au refuzat oferta Moldovagaz, furnizorul național de gaz din Republica Moldova, care a propus facilitarea achiziției de gaz de pe piețele europene.
În scrisoare, directorul Tiraspoltransgaz, Igor Lisachenko, susține că trecerea la gazul non-rusesc „înseamnă de fapt să se renunțe la aprovizionarea stabilă de la Gazprom în favoarea unor achiziții pe termen speculativ, la prețuri mult mai mari și instabile”.
În prezent, Transnistria nu primește gaz nici din Rusia, nici din Republica Moldova. Oficialii moldoveni afirmă că liderii regiunii au refuzat și oferte de ajutor umanitar, inclusiv generatoare.
Nici Tiraspoltransgaz, nici guvernul nerecunoscut al Transnistriei nu au comentat situația până acum. Totuși, o sursă guvernamentală din Moldova a confirmat pentru sursa citată că schimbul de oferte a avut loc, adăugând că decizia pare să fie dictată de Moscova, nu de liderii locali.
„Este extraordinar că, având în vedere gravitatea crizei, unde școlile și grădinițele sunt închise, iar oamenii îngheață în casele lor, autoritățile din Tiraspol refuză să accepte ajutorul Moldovei”, a declarat Aura Sabadus, cercetător senior la Center for European Policy Analysis (CEPA), cu sediul în Washington.
„În loc să colaboreze cu autoritățile moldovene pentru a găsi cea mai bună soluție de protejare a populației într-un moment atât de dificil, preferă să aștepte ajutorul Rusiei, care ar putea sau nu să vină”, a adăugat ea.
Potrivit companiilor moldovene, costul transportului de gaz ar fi între 20 și 45 de milioane de euro pentru acest sezon rece, o sumă gestionabilă pentru a evita o criză umanitară.
În ciuda tensiunilor politice, guvernul Republicii Moldova a continuat să finanțeze bugetul regiunii separatiste prin achiziții de energie electrică, pentru a preveni un colaps economic și social.
Fostul ministru al energiei al Moldovei, Victor Parlicov, declara anul trecut că schimbările în rutele de aprovizionare cu energie au pus Transnistria într-o poziție vulnerabilă. Totuși, el a subliniat că ajutorul oferit de Moldova era esențial pentru a evita o criză umanitară în regiune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci