Volodimir Zelenski a fost prezent la sediul NATO, în premieră după invazia Rusiei asupra Ucrainei. Care sunt solicitările președintelui înainte de venirea iernii, a doua în care țara se află în război.
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a cerut, miercuri, aliaților NATO mai multe arme și a sisteme de apărare antiaeriană pentru a-și sprijini țara să treacă peste încă o iarnă de război, în contextul în care se pregătește pentru un val de atacuri ruse asupra centralelor electrice, dar și a altor infrastructuri, relatează Reuters.
Astfel, Zelenski a făcut prima sa vizită la sediul NATO de la invazia Rusiei din februarie 2022, într-un moment în care disensiunile din Congresul SUA amenință să perturbe ajutorul pentru Ucraina, iar atenția lumii este deja atrasă de conflictul din Orientul Mijlociu, unde gruparea Hamas a atacat Israelul, într-unul dintre cele mai sângeroase atacuri din ultimii 50 de ani, motiv pentru care autoritățile de la Tel Aviv au decretat stare de război.
Zelenski a făcut comparații explicite între președintele rus Vladimir Putin și grupul islamist palestinian Hamas și a spus că ajutorul militar occidental este crucial pentru a pune Moscova în defensivă în război.
”Apărarea antiaeriană de iarnă este o parte semnificativă a răspunsului la întrebarea când se va încheia acest război și dacă se va încheia în mod just pentru Ucraina”, a declarat el.
”Trebuie să câștigăm bătălia de iarnă împotriva terorii și putem câștiga”, a adăugat el la o întâlnire a miniștrilor apărării din NATO și a altor circa 20 de țări care oferă ajutor militar Ucrainei într-un forum condus de SUA cunoscut sub numele de Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei.
Reiterând promisiunea Occidentului de a sprijini Ucraina oricât de mult este nevoie, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a anunțat un nou pachet de apărare în valoare de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv muniții de apărare antiaeriană și arme pentru contracararea dronelor ruse.
Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că Putin se pregătește din nou să folosească iarna ca armă de război, atacând infrastructura energetică din Ucraina.
”Trebuie să prevenim asta, cu capacități mai avansate și sporite pentru apărarea antiaeriană, putem face o mare diferență”, a spus Stoltenberg.
Citește și: Zelenski, la București. Chirieac: Este încolțit. Cele mai grave consecințe asupra României
Ucraina a început o ofensivă de vară pentru a încerca să recâștige teritoriu în sud și est, dar până acum nu a reușit să facă progrese majore înaintea rețelei de fortificații și câmpurilor de mine ale Rusiei.
Altfel, SUA a furnizat 44 de miliarde de dolari pentru a aproviziona Ucraina cu zeci de tancuri, mii de rachete și milioane de gloanțe din momentul invaziei Rusiei, dar sprijinul scade printre americani din ambele principale partide politice.
Austin și generalul Forțelor Aeriene Charles Q. Brown, noul ofițer militar de top al SUA, doresc să asigure aliații NATO și Ucraina că Washingtonul va continua să sprijine Kievul, în ciuda blocajului ajutorului în Congresul SUA din cauza certurilor interne.
Dar ei vor trebui, de asemenea, să convingă aliații că Washingtonul poate sprijini Ucraina în timp ce ajută Israelul să facă față atacurilor militanților Hamas.
Președinții succesivi au încercat să reducă concentrarea Statelor Unite asupra Orientului Mijlociu, dar sunt implicați în crize care pot să atragă resurse militare din alte părți ale lumii.
a încercat să prezinte invazia rusă și atacurile Hamas ca două fețe ale aceleiași monede.
”Teroriștii precum Putin sau Hamas caută să țină țări libere și democratice ca ostatici și doresc putere.
Rusia încă are suficiente resurse pentru a incita conflicte și pentru a le transforma în tragedii pe scară largă, iar acest lucru se întâmplă în Sahel. Și poate să se întâmple chiar mai dureros în Israel și în Orientul Mijlociu”, a spus Zelenski.
Potrivit sursei menționate, Rusia a negat că vizează civili și a dat vina pe Occident pentru războiul din Ucraina, spunând că nu a avut altă opțiune decât să lanseze ceea ce numește o ”operațiune militară specială” acolo. Mai mult decât atât, Rusia consideră drept nefondate sugestiile din partea Ucrainei că Moscova caută să inflameze situația în Orientul Mijlociu.
Hamas, care cere distrugerea Israelului, susține că atacul său a fost justificat de situația din Gaza sub un embargou de 16 ani și de cea mai gravă represiune israeliană din ultimii ani în Cisiordania ocupată.
Altfel, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, se va alătura miniștrilor NATO joi prin videoconferință pentru a discuta despre asaltul Hamas și consecințele acestuia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News