Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Maricel Popa, a semnat, marţi, contractul de execuţie a lucrărilor de reabilitare cu fonduri europene a Casei Memoriale "Nicolae Gane", proiect în valoare de aproape 6 milioane de lei, în urma căruia imobilul va reintra în circuitul turistic.
Maricel Popa a declarat, într-o conferinţă de presă, că banii pentru efectuarea lucrărilor de reparaţii au fost obţinuţi prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 - Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural şi reprezintă o alternativă viabilă pentru stimularea dezvoltării urbane, citează Agerpres.
Valoarea totală a proiectului este de 5,7 milioane de lei, din care 5,6 milioane de lei reprezintă finanţarea nerambursabilă, contribuţia CJ Iaşi fiind de 116.093 de lei. Durata de implementare este de 56 de luni, timp în care zidurile clădirii, şarpanta, sistemul de preluare şi evacuare a apelor pluviale şi trotuarele vor fi refăcute şi va fi achiziţionat mobilier nou pentru exponate.
"Am reuşit, în ultimii ani, să atragem fonduri importante pentru infrastructura culturală a Iaşului, Muzeul Gane este un exemplu în acest sens. Eforturile au fost pe măsura tuturor acelor ani în care acest edificiu important al nostru a fost dat uitării de cei responsabili. Dimensiunea vizionară a edilului şi omului politic Nicolae Gane merită din plin toate eforturile noastre. Prin realizarea acestei investiţii vom readuce în atenţia publicului un obiectiv cultural care este închis pentru vizitatori de mai bine de 13 ani. Tocmai de aceea, despre acest proiect, putem spune că face parte din efortul susţinut al Consiliului Judeţean de a reda valorile culturale şi istorice publicului actual şi viitor, alături de celelalte proiecte, restaurarea Casei Pogor, restaurarea Casei Dosoftei, înfiinţarea Casei Muzeelor Vasile Alecsandri", a afirmat preşedintele CJ Iaşi.
După finalizarea lucrărilor, Muzeul Gane va găzdui expoziţii permanente şi temporare de fotografie, artă plastică, colecţii de manuscrise, arhitectură şi design, un laborator de restaurare a cărţilor şi activităţi de legătorie.
"Gane a fost unul dintre scriitorii importanţi ai Junimii, dacă ar fi să amintim doar Nuvelele sau "Trecute vieţi de doamne şi domniţe", iar activitatea sa ca academician şi, ulterior, ca vicepreşedinte al Academiei Române îl aşază în panoplia oamenilor care au făurit cultura românească la sfârşitul secolului XIX şi început de secol XX. Aceste merite ale sale, pe lângă cele de edil sau om politic, ne obligă să îl păstrăm viu în memoria noastră", a spus Lucian Dan Teodorovici, directorul Muzeului Literaturii Române Iaşi.
Imobilul respectiv a fost construit în secolul al XIX-lea şi a aparţinut scriitorului şi omului politic Nicolae Gane, care a fost primar al Iaşului în perioada 1872 - 1911. Din 1993, clădirea a devenit muzeu, iar începând din 2006, Casa Gane se află în conservare deoarece structura de rezistenţă este afectată complet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu