Iaşi: Permisele de acces pentru întâlnirea cu Papa Francisc au fost trimise în parohiile catolice pentru distribuire

Persoanele care s-au înscris în cele 157 de parohii ale Diecezei Iaşi îşi pot ridica permisul de acces în perimetrul securizat pentru întâlnirea cu Papa Francisc, eveniment care va avea loc la Iaşi în după amiaza zilei de 1 iunie, au informat, joi, reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice.

La evenimentul care va avea loc la Iaşi pe 1 iunie, cu ocazia vizitei Papei, peste 65.000 de credincioşi înscrişi, din ţară şi străinătate, sunt aşteptaţi să ajungă cu trenul, autocarele, microbuzele şi alte mijloace de transport. Potrivit reprezentanţilor Episcopiei Romano-Catolice Iaşi, Papa Francisc va sosi la ora 17,25 la Catedrala romano-catolică 'Sfânta Fecioara Maria, Regină', în care va fi aşteptat de aproximativ 800 de bolnavi şi de persoane în vârstă. Apoi îi va întâlni pe toţi cei prezenţi în faţa Palatului Culturii, participând la 'Întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile'.

Persoanele care vor veni la Iaşi cu autovehicule mici vor trebui să îşi lase maşinile în parcările marilor centre comerciale. De aici, pelerinii vor fi transportaţi cu mijloacele de transport în comun ale municipalităţii. Parcarea autocarelor se va face pe ambele maluri ale Bahluiului. Pentru a veni în sprijinul pelerinilor, au fost puse la dispoziţia lor şi două trenuri speciale: primul, pe ruta Adjud (plecarea la ora 8,00) - Bacău - Roman - Iaşi (ora 12,13) şi retur (de la ora 21,05); al doilea, pe relaţia Roman (10,45) - Paşcani - Iaşi (13,31) şi retur (de la ora 20,22).

'Pentru buna orientare a pelerinilor, vor fi amplasate 20 de puncte de informare şi 100 de panouri şi indicatoare. În perioada 6 - 11 mai, au fost întâlniri cu cei peste 400 de voluntari pentru vizita papei, în Bacău, Paşcani, Pustiana, Roman, Iaşi şi Suceava', au declarat reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice Iaşi. Potrivit autorităţilor locale, atmosfera de sărbătoare va fi întregită de cele 4.000 de steaguri care vor simboliza tricolorul românesc şi stemele municipiului Iaşi, ale Diecezei Romano-Catolice de Iaşi, respectiv ale statului Cetatea Vaticanului, acestea urmând a fi amplasate pe traseul de acces dinspre aeroport către zona centrală. În zona centrală a oraşului vor fi 300 de toalete ecologice, la care se vor adăuga şi toalete pentru persoane cu dizabilităţi.

Vor fi oferite 120.000 de sticle de apă, fiind pregătite 15.000 de pelerine de ploaie. Perimetrul din faţa Palatului Culturii va fi împărţit în şapte zone în care vor fi aşezate persoanele care s-au înscris pentru acest eveniment, fiecare zonă având un punct de prim-ajutor. De altfel, toată reţeaua spitalicească locală va fi pregătită pentru orice urgenţă medicală, urmând să funcţioneze în regim de gardă. O a opta zonă va fi cea din perimetrul catedralei catolice, cu un regim special, pentru bolnavi şi persoane în vârstă.

Aici se va ajunge de pe strada Colonel Langa, cu permisele speciale primite anterior. În toate aceste zone se va putea pătrunde începând cu ora 11,00, doar cu permisele de acces primite prin parohii, care au elemente de securitate detectabile la scanare, cu un cod şi o serie unică, permise ce nu pot fi multiplicate. Toţi cei care vor intra în aceste zone trebuie să aiba la ei un act de identitate, urmând să treacă printr-un control de securitate specific. La ora 16,00 se vor închide porţile de acces în perimetrul securizat. Până în ziua premergătoare evenimentului există încă posibilitatea înscrierii on-line, pe site-ul Diecezei de Iaşi, la adresa: www.ercis.ro/papalaiasi, însă pot veni la eveniment şi persoane care nu vor reuşi să se înscrie până la 31 mai, având posibilitatea să-l privească pe Papa Francisc şi să-i asculte mesajul de la o distanţă mai mare de scena unde va fi Sfântul Pontif.

Reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice au explicat că în ziua de 1 iunie, de la ora 14,00 până la ora 16,00, mai multe filmuleţe despre papa Francisc şi despre comunitatea catolică din Moldova vor fi difuzate pe ecranele amplasate în zona din faţa Palatului Culturii. De la ora 16,00, va fi un program spiritual de pregătire a întâlnirii Sfântului Părinte cu pelerinii. Apoi, în faţa Papei Francisc, de la ora 17,45, unul dintre elementele speciale ale acestui eveniment va fi constituit de mărturiile unui tânăr ieşean şi a unei familii formate din bunici, părinţi, copii şi nepoţi ce trăiesc în România şi în alte ţări. Va urma mesajul Papei Francisc, traducerea acestuia, dar şi a rugăciunii de consacrare la sfânta Fecioară Maria a tinerilor şi a familiilor urmând să fie afişată pe ecranele amplasate în zona din faţa Palatului Culturii. La final, va fi susţinut un concert de către Gheorghe Zamfir şi Orchestra Metropolitană Bucureşti. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel