Directorul Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), Cătălin Aramă, a evidenţiat miercuri, la Iaşi, importanţa educaţiei în securitate cibernetică indiferent de vârstă, el afirmând totodată că riscul în acest domeniu nu este evaluat aşa cum trebuie.
Aflat la Iaşi pentru a lua parte la o dezbatere cu studenţii mai multor facultăţi, cei mai mulţi fiind de la Informatică şi de la Automatică şi Calculatoare, Cătălin Aramă a spus că 80% dintre sistemele de operare sunt vulnerabile. 'Pot spune că 80% este o cifră mare, într-adevăr, şi reflectă o realitate a faptului că riscul de securitate cibernetică nu este evaluat aşa cum trebuie nici la nivel personal, nici la nivel instituţional.
Discutăm atât despre instituţii de stat, cât şi instituţii private. 80% este o cifră mare pentru că acele calculatoare pot deveni în orice clipă resurse disponibile pentru a fi folosite în atacuri sau pentru a fi afectate ele, pentru a fi infiltrate date sau a se prejudicia informaţia de pe ele', a afirmat directorul CERT-RO. Conform lui Aramă, sunt sisteme expuse online, care nu au făcute actualizări ale softurilor sau nu mai au suport.
'Sunt sisteme care nu au actualizări, care nu au antivirus, sisteme care au porturi care pot fi deschise într-un mod anormal cu diverse sisteme de operare. Deci, 80% din sisteme pot fi atacate în orice clipă şi pot fi infectate', le-a spus studenţilor ieşeni directorul CERT-RO. El a subliniat importanţa educaţiei în domeniul securităţii cibernetice de la vârste timpurii. 'Educaţia în securitate cibernetică este important să existe sub orice formă. Fie că se face în şcoală sau acasă, copiii trebuie educaţi încă de la vârste fragede, pentru că ei nu se mai joacă cu jucăriile clasice. În clipa de faţă au echipamente şi dispozitive conectate la Internet care trimit date către clouduri, către alte aplicaţii, legate de viaţa personală, date despre ei, despre membrii familiei, fotografii, lucruri care pot fi folosite şi valorificate în detrimentul lor sau chiar în a le genera pagube', a subliniat Aramă. În opinia sa, ar fi foarte bine dacă această educaţie privind securitatea cibernetică s-ar face într-un cadru instituţional.
'Probabil ar fi disponibil un curriculum care să respecte şi să reflecte o armonizare între cerinţe şi vârste, etapă a copilului. În acelaşi timp, pentru că există suficiente surse de informaţii, surse deschise, din care profesorii se pot inspira pentru a aduce elemente şi noţiuni de securitate cibernetică în şcoală şi a le preda copiilor, chiar dacă este o activitate suplimentară. Şi părinţii au la dispoziţie informaţiile necesare în procesul de educaţie.
Pot să spun că CERT-RO are pe site-ul său, la secţiunea 'ghiduri', foarte multe materiale care pot fi folosite. Sunt ghiduri care se adresează copiilor de şcoală primară, şcoală generală, până la ghiduri destinate funcţionarilor publici, în care sunt diverse explicaţii începând de la modul în care pot interacţiona cu modul online, ce pot să facă, cum să recunoască incidentele de securitate cibernetică şi cum să se ferească de atacuri cibernetice', a declarat pentru AGERPRES directorul CERT-RO.
La evenimentul care s-a desfăşurat în unul dintre amfiteatrele Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Tehnice 'Gh. Asachi' au fost prezenţi peste 100 de studenţi de la mai multe facultăţi din Iaşi. Pe parcursul câtorva ore ei au interacţionat cu reprezentantul CERT-RO, arătându-şi interesul atât pentru partea de legislaţie, cât şi pentru partea tehnică privind modalităţi de protejare împotriva unor atacuri cibernetice.
'Suntem interesaţi de domeniul securităţii cibernetice şi dorim să iniţiem un master de securitate cibernetică. Este foarte dorit de studenţi, în contextul în care suntem atât de mult de legaţi de Internet. Aceste maşini autonome, că vorbim de calculatoare sau de alte sisteme de inteligenţă artificială, trebuie securizate foarte bine, pentru că oricine ar putea prelua controlul lor', a declarat pentru AGERPRES decanul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Tehnice 'Gh. Asachi', Vasile Manta.
Problematica securităţii cibernetice a suscitat interesul nu doar al studenţilor, ci şi al cadrelor didactice, la discuţiile cu reprezentantul CERT-RO fiind prezenţi şi profesori şi decani ai mai multor facultăţi din Iaşi. 'Securitatea cibernetică este un domeniu pe care l-am studiat, dar pot spune că tot timpul afli lucruri noi. La Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' ne dorim să facem o postuniversitară pe problematici de cyber security. Ca de obicei, problema o constituie resursele. De aceea sperăm să îl înfiinţăm cât mai curând', a spus Adrian Iftene, decanul Facultăţii de Informatică din cadrul Universităţii 'Alexandru Ioan Cuza' din Iaşi, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News