Iată ce primești dacă ți-ai plătit taxele la timp la stat. Ultimatum pentru cei care n-au făcut-o: data limită până la care vor fi iertați

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cine și-a plătit taxele la timp la stat, va fi recompensat. Cine nu, va fi iertat. Iată noua măsură luată de Guvernul Ciolacu. 

Guvernul Ciolacu a aprobat un nou set de politici fiscale menite să sprijine atât contribuabilii bun-platnici, dar și pe cei care au dificultăți economice. Măsurile prevăd o bonificație de 3% pentru companiile care își achită la timp obligațiile fiscale, dar și amnistie fiscală pentru cei care se confruntă cu dificultăți în plata datoriilor acumulate. Actul normativ a fost pus în consultare publică.

”Azi va fi pus în transparență publică și actul normativ prin care luăm o serie de măsuri pentru a aduce venituri în plus la buget. Anulăm dobânzi și penalități celor cu datorii la stat dacă plătesc aceste restanțe până pe 25 noiembrie

Luăm însă și o măsură în premieră după Revoluție: răsplătim și contribuabilii corecți, cu taxele la zi! Astfel, de luna următoare, ei primesc o bonificație de 3%, deci plătesc mai puțin către stat. Consider că este forma cea mai firească prin care arătăm un semn de apreciere pentru toți contribuabilii onești din această țară”, a declarat, în deschiderea ședinței de Guvern de astăzi, premierul Marcel Ciolacu.

Prin urmare, una dintre măsurile principale adoptate de Guvern este acordarea unei bonificații de 3% din valoarea impozitului pe profit datorat și plătit în anul 2024, precum și din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor. Această bonificație se va aplica automat, fără nevoia unor cereri suplimentare din partea contribuabililor. Ea va fi utilizată pentru compensarea altor impozite și taxe datorate în anul 2025. 

Premierul Ciolacu a subliniat și anterior importanța acestei inițiative, menționând că ”pentru cei care și-au plătit datoriile la timp, este esențial să existe măsuri care să recunoască eforturile lor”. 

Amnistie fiscală pentru contribuabilii cu datorii

Pe lângă stimularea bun-platnicilor, Guvernul a decis să acorde amnistie fiscală pentru contribuabilii cu datorii. Această măsură a fost introdusă pentru a oferi o șansă celor care se află în dificultate economică, ajutându-i să se redreseze financiar. 

Premierul Ciolacu a explicat că statul român va scuti firmele de plata dobânzilor accesorii, cu condiția ca acestea să plătească baza datoriilor. ”Scopul nostru nu este să pedepsim, ci să colectăm fondurile necesare la buget", a declarat Marcel Ciolacu, subliniind că măsurile vor fi aplicate pe o perioadă determinată, pentru a evita crearea unui precedent permanent.

Se șterge o parte din datorii pentru persoanele fizice

Astfel, firmele și persoanele fizice care își vor achita obligațiile restante până la data de 25 noiembrie 2024 vor beneficia de ștergerea integrală a dobânzilor și penalităților aferente. În plus, pentru persoanele fizice,  se oferă și ștergerea unui procent din suma datorată la 31 august 2024, de 25% pentru datorii mai mari de 5.000 de lei sau 50% pentru datorii mai mici sau egale cu 5.000 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel