Multe gospodine sar pasul acesta şi motivează că prin fierbere sunt distruşi toţi microbii. Adevărul este că orezul, fasolea, arpacaşul şi orice altă cereală ar trebui trecută sub jetul de apă înainte de a ajunge în cratiţă. Iată ce spun oamenii de ştiinţă despre asta!
Orezul este alimentul de bază pentru cea mai mare parte din populaţia Asiei și Africii, tocmai pentru că este un ingredient versatil şi se poate prepara în diferite moduri. Îl folosesc grecii în faimoasa dolma, italienii în risotto, spaniolii în paella, dar şi românii în faimosul desert orez cu lapte, în sarmale şi alte reţete tradiţionale. De gustos e gustos dar... întrebarea este: chiar trebuie spălat înainte de a-l găti?
Experții în bucătărie susțin că prespălarea orezului reduce cantitatea de amidon provenită din boabe. Puteți vedea acest lucru în apa de clătire tulbure, despre care studiile au arătat că este amidonul liber (amiloză) de pe suprafața bobului de orez, produs de procesul de măcinare.
Mai mult, spălarea este recomandată pentru unele feluri de mâncare atunci când se dorește separarea boabelor. Cu toate acestea, pentru alte feluri de mâncare, cum ar fi risotto, paella și orezul cu lapte (unde aveți nevoie de un efect lipicios, cremos), spălarea este evitată.
Un studiu recent a comparat efectul spălării asupra „texturii lipicioase” de la trei tipuri diferite de orez de la același furnizor. Cele trei tipuri au fost orezul glutinos, orezul cu bob mediu și orezul Jasmine. Aceste diferite tipuri de orez fie nu au fost spălate deloc, fie au fost spălate de 3 ori cu apă, fie de 10 ori cu apă. Contrar a ce vor spune bucătarii, studiul amintit a arătat că procesul de spălare nu a avut niciun efect asupra durităţii bobului şi nici a consistenţei lipicioase, se arată în Science Alert.
Cercetătorii au demonstrat că "priza bob la bob" nu se datorează amidonului de suprafață, ci mai degrabă unui amidon diferit, numit amilopectină, care curge din boabele de orez în timpul procesului de gătire. Așadar, tipul de orez (și nu dacă spălați orezul sau nu) este esențial pentru „lipiciul” uneori atât de dorit în mâncăruri cu sosuri sau carne lângă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu