Ungaria a făcut publice și va face în continuare datele medicale și demografice ale celor decedați din cauza noului coronavirus. De asemenea, sunt țări care dau situația pe județe a celor infectați și actualizează informațiile zilnic. În România întrebarea este de ce nu se poate face acest lucru. Sau nu se vrea?!
Următoare adresă transmisă de la nivelul MAI circulă, din nou, pe Facebook, deși a fost transmisă pe 21 martie 2020:
Multe țări comunică localitățile de domiciliu a celor cu COVID - 19. Oamenii trebuie să știe cum sunt distribuite cazurile pe județe pentru a fi constienți de pericolul din zona lor și să înțeleagă de ce este esențial să stea în casă. În caz contrar, românii vor minamaliza riscurile noului coronavirus bazându-se pe ideea că în orașul lor nu a fost anunțat niciun caz de persoană infectată cu COVID - 19.
”Raportarea distribuirii pe județe a cazurilor confirmate cu noul coronavirus(COVID-19) nu indică prezența persoanelor respective în comunități, așa cum induce o astfel de raportare, întrucât această raportare se realizează în funcție de adresa de domiciliu. Potrivit protocolului medical, persoanele confirmate pozitiv la testul pentru noul coronavirus sunt internate în spitalele special destinate unor astfel de cazuri pozitive, într-un regim strict de izolare (ex: o persoană din Suceava este internată în Iași). De asemenea, și în privința unei raportări care ar indica situația internărilor în funcție de unitățile spitalicești, am constatat riscul de a genera confuzie pentru comunitățile respective și de a induce o percepție distorsionată față de situația de fapt. Este motivul pentru care încercăm să prevenim stigmatizarea și orice situație care, la nivel local, ar genera comportamente sociale nejustificate”.
Oricare ar fi motivația, decizia de a ascunde numărul pe județe este foarte periculoasă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci