Cătălin Radu, directorul general adjunct al Organizaţiei Internaţionale de Aviaţie Civilă (International Civil Aviation Organization - ICAO), a explicat ce va presupune pașaportul COVID anunțat de IATA.
"IATA promovează utilizarea aplicaţiilor mobile. Este clar că nu toate ţările şi nu toate Guvernele vor accepta să aibă posibilitatea de a veni doar cu documente electronice şi IATA oferă şi o variantă pe hârtie. Ei încearcă să facă tot posibilul ca tot ce înseamnă documente şi validări de testări sau vaccinări să fie făcute electronic.", a spus Cătălin Radu, directorul general adjunct al Organizaţiei Internaţionale de Aviaţie Civilă, în emisiunea Sinteza Zilei, de la Antena 3.
Vezi și: IATA lansează PERMISUL de CĂLĂTORIE în MARTIE 2021
Întrebat care ar fi baza juridică în cazul în care un pasager este respins la îmbarcare pentru că nu are certificatul respectiv, acesta a mai precizat: "În principiu, baza juridica este ceea ce impune țara de destinaţie. De exemplu, dumneavoastră vreţi să călătoriţi acum în Canada. Canada obligă toţi transportatorii aerieni să aibă pasageri la bord doar pe cei care au făcut un test PCR. Statele impun. De asta există aplicaţii ca IATA și altele care sunt customizate pentru fiecare ţară. (...) Ei încearcă să traducă în această aplicaţie nu doar validarea şi certificarea testului sau a vaccinării, ci şi alte elemente".
"Majoritatea centrelor de testare dintr-o ţară se pot înregistra şi, practic, să aibă acces într-o bază de date şi să transmită direct de la centrul de testare în aplicaţie codul pentru o anumită persoană care să dovedească că a fost testată sau vaccinată. În acel moment, există o dovadă securizată şi practic persoana respectivă poate trece printr-un aeroport sau se poate îmbarca într-un avion, dacă cerinţa statului de destinaţie este de aşa natură încât să ceară aceste elemente", a explicat Cătălin Radu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu