Iaurtul, aliment popular care previne obezitatea și cancerul

sursa foto:acasa.ro
sursa foto:acasa.ro

Cercetări recente, folosind mijloace moderne de investigare, arată că structura florei intestinale la indivizii obezi diferă de cea a indivizilor normo-ponderali. Anne Boucquiau, fondator al Societății Nutriționiștilor din Belgia, a prezentat, în cadrul unei manifestări științifice organizate la Iași, câteva noi aspecte ale utilizării probioticelor în activitatea clinică.

”Datele arată că menținerea unei flore intestinale diverse și echilibrate, prin consum de alimente probiotice, poate avea un rol foarte important în sănătate și calitatea vieții,” a spus medicul Anne Boucquiau.

Bacteriile ”bune” din tubul digestiv, distruse de alcool

Denumite sugestiv, de la cuvintele din limba greacă „pro” și „bios” care înseamnă „pentru viață”, probioticele sunt, de fapt, bacterii sau fermenți benefici. Un adult are o floră intestinală care numără 100 000 miliarde de bacterii. Bifidobacteriile sunt cele mai cunoscute și studiate bacterii probiotice. Cantitatea de bifidobacterii reprezintă aproximativ 80% din flora intestinală la sugarul alimentat la sân, dar se diminuează la adult, din cauza mai multor factori: alimentația nepotrivită, stresul, tratamentele cu antibiotice, consumul de alcool, înaintarea în vârstă etc. Probioticele sunt deci microorganisme vii care aduc beneficii pentru sănătate atunci cand sunt  consumate în mod regulat, echilibrând flora intestinală.

Iaurtul, aliment valoros, bine echilibrat nutriţional, este o sursa naturală de calciu şi proteine de calitate superioară şi furnizează bacterii probiotice, care contribuie la menţinerea unei flore intestinale normale.

Iaurtul poate preveni cancerul de stomac

De asemenea, există dovezi solide privind beneficiile iaurturilor probiotice pentru sistemul digestiv. „Comunitatea medicală este aliniată asupra faptului că există confirmări clare, bazate pe studii și activitatea clinică, despre valoarea probioticelor în gestionarea tulburărilor digestive funcționale, ori a diareei consecutive tratamentelor îndelungate cu antibiotice, care poate avea consecințe extrem de grave, chiar letale. Un aspect mai puțin cunoscut, cred, este că aportul de probiotice ajută pacienții să suporte mai ușor și să duca la bun sfârșit  tratamente dificile, cum este cel de combatere a Helicobater Pylori, bacteria care cauzează ulcerul gastric și duodenal, sau chiar cancer de stomac. Din fericire, am văzut că există și în România iaurturi probiotice, ale căror beneficii au fost confirmate prin numeroase studii științifice," a conchis doctor Anne Boucquiau.
Școala de Vară de Nutriție a fost organizată la Iași de către Societatea de Nutriție din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel