Arvind Krishna, CEO-ul IMB, spune că gigantul tehnologic pune în pauză angajările pentru rolurile care pot fi acoperite de inteligenţa artificială.
Spre exemplu, spune Krishna, vor fi încetinite sau suspendate angajările în sectorul de resurse umane şi alte roluri unde nu este nevoie de interacţiune cu clientul. În total, ar fi vorba despre aproximativ 26.000 de locuri de muncă.
"Cred că 30% dintre locurile de muncă din companie ar putea fi înlocuite de inteligenţa artificială şi prin automatizare în următorii cinci ani", a declarat Krishna, citat de Bloomberg.
Conform acestuia, locuri de muncă care presupun verificarea angajaţilor sau mutarea angajaţilor între departamente ar putea fi automatizate.
IBM are, în acest moment, aproximativ 260.000 de angajaţi şi continuă să ofere locuri de muncă pentru dezvoltarea de software şi pentru roluri de lucru cu clienţii. Compania a anunţat însă, la începutul acestui an, că va face şi reduceri de personal, iar 5000 de muncitori ar putea fi concediaţi.
Krishna este CEO din 2020 şi s-a concentrat pe dezvoltarea de programe software. De altfel, din punct de vedere economic, Krishna spunea, până la finalul anului trecut, că SUA poate evita o recesiune, dar acum vede posibilă o recesiune "scurtă şi timidă" până la finalul anului 2023.
Elon Musk a declarat luni că lucrează la dezvoltarea unei platforme proprii de inteligenţă artificială (AI), un proiect denumit "TruthGPT", care va avea misiunea "de a căuta adevărul maximal" şi de a concura cu alte software-uri existente, care nu includ, după părerea lui, garanţii suficiente, informează AFP.
"Voi lansa ceva care se numeşte TruthGPT, o platformă AI care caută adevărul maximal şi care încearcă să înţeleagă natura universului", a detaliat Elon Musk într-un interviu acordat postului TV american Fox News.
CEO-ul companiilor Twitter, Tesla, SpaceX şi Neuralink consideră că este vorba despre "cea mai bună cale" pentru a garanta securitatea omenirii, deoarece "o platformă AI care vrea să înţeleagă universul nu riscă să îi distrugă pe oameni, pentru că noi suntem o parte interesantă a universului".
Acea platformă AI ideală ar funcţiona aproape la fel ca oamenii, care încearcă "să protejeze habitatul" cimpanzeilor, deşi ar avea capacitatea "de a-i vâna pe toţi şi de a-i ucide".
Mai multe site-uri de profil au relatat deja de câteva săptămâni că Elon Musk investeşte în domeniul inteligenţei artificiale. Miliardarul de origine sud-africană a înfiinţat în luna martie o nouă companie specializată în acest domeniu, denumită X.AI şi al cărei sediu general se află în Nevada.
Potrivit Financial Times, noua companie ar trebui să rivalizeze cu OpenAI, start-up-ul californian care a creat ChatGPT, o inteligenţă artificială de ultimă generaţie capabilă să interacţioneze cu oamenii şi să producă tot felul de texte la comandă, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News