Sistemul satelitar ruso-german Icarus, dezvoltat pentru detectarea din spaţiu a deplasărilor făcute de animalele de pe Terra, va fi lansat miercuri, informează DPA.
Un semnal-test va fi transmis în cursul acestei zile spre antena sistemului Icarus, aflată la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).
Pe parcursul lunilor viitoare, oamenii de ştiinţă vor afla mai multe informaţii preţioase despre viaţa animalelor de pe Terra prin intermediul acestui sistem de monitorizare aflat în spaţiu, au transmis reprezentanţii Centrului Aerospaţial German (DLR) înainte de lansarea dispozitivului.
Oamenii de ştiinţă au echipat exemplare din diverse specii de animale terestre cu minitransmiţătoare, care vor transmite datele aferente măsurătorilor lor către antena de la bordul ISS. În anii următori, zeci de mii de animale de pe Pământ vor fi monitorizate graţie acestui sistem.
Printre alte lucruri, oamenii de ştiinţă vor să identifice rutele pe care animalele le folosesc în timpul migraţiilor, condiţiile în care ele trăiesc şi modul în care aceste vieţuitoare pot fi cel mai bine protejate.
Proiectul ICARUS, acronim de la International Cooperation for Animal Research Using Space, este coordonat de Martin Wikelski de la Facultatea de Biologie Comportamentală din cadrul Institutului Max Planck din Konstanz, un oraş german aflat în proximitatea graniţei cu Elveţia.
În acest proiect mai sunt implicate agenţia spaţială rusă (Roscomos) şi DLR.
După finalizarea tuturor testelor, specialiştii se aşteaptă ca proiectul Icarus să devină pe deplin operaţional în toamna acestui an sau în iarna anului următor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu