Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a sesizat Curtea Constituțională a României (CCR) în legătură cu legea de aprobare a ordonanței de urgență prin care a fost înființată Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG).
Această inițiativă legislativă, adoptată de Guvern în luna iunie 2024, a stârnit controverse cu privire la respectarea principiilor constituționale.
La data de 17 decembrie 2024, într-o ședință a Secțiilor Unite, la care au participat 77 de judecători, ÎCCJ a decis să conteste la CCR constituționalitatea legii de aprobare a OUG nr. 81/2024. Potrivit comunicatului oficial, judecătorii au invocat mai multe articole din Constituție, printre care art. 61 alin. (1) și art. 1 alin. (4) privind principiul separației și echilibrului puterilor în stat, precum și art. 115 alin. (4) și (7) referitoare la regimul juridic al ordonanțelor de urgență.
„La data de 17 decembrie 2024, constituită în Secții Unite, cu participarea unui număr de 77 judecători, cu respectarea cerințelor de cvorum prevăzute de lege, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis sesizarea Curții Constituționale a României pentru controlul constituționalității, înainte de promulgare”, se arată în comunicatul ÎCCJ.
Pe 28 iunie 2024, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care prevede înființarea ANRMPSG. Noua autoritate este o instituție cu personalitate juridică, finanțată integral din venituri proprii, subordonată Guvernului și coordonată prin Cancelaria prim-ministrului. ANRMPSG este rezultatul reorganizării și transformării Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), care urmează să fie desființată.
Noua structură are ca obiective principale dezvoltarea Fondului Geologic Național, exploatarea sustenabilă a resurselor minerale și a petrolului, reducerea impactului asupra mediului și promovarea unei piețe interne europene competitive și durabile. De asemenea, ANRMPSG va gestiona resursele de petrol, minerale și fondul geologic național, proprietate publică a statului.
Înalta Curte consideră că legea de aprobare a ordonanței ridică probleme de constituționalitate legate de:
În contextul contestării, activitatea noii autorități ar putea fi afectată până la clarificarea situației de către CCR. Această decizie vine într-un moment sensibil, având în vedere necesitatea de reglementare în domeniile mineritului, petrolului și stocării geologice a dioxidului de carbon.
Dacă CCR va constata neconstituționalitatea legii, Guvernul va fi obligat să revizuiască procedura de înființare a ANRMPSG și să se conformeze principiilor constituționale invocate de Înalta Curte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu