ÎCCJ, hotărâri pentru Tăriceanu și Dragnea

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie continuă marţi dezbaterile în dosarele în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, au fost trimişi în judecată de DNA.

În procesul în care Tăriceanu este judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului, instanţa urmează să reaudieze patru martori, printre care şi pe fosta lui soţie, Ioana Valmar.

Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016 pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului.

Conform DNA, în cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegală a unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, Tăriceanu a făcut, sub jurământ, la data de 15 aprilie 2016, declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/ îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată.

Procurorii spun că Tăriceanu a susţinut în mod nereal că nu a avut cunoştinţă despre retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafeţe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) şi Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), despre implicarea inculpaţilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi şi a altor persoane în procedurile de retrocedare şi nici despre actele de vânzare-cumpărare vizând aceste bunuri.

[citeste si]

Călin Popescu-Tăriceanu este acuzat că a mai făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului şi nu a spus tot ce ştie despre relaţia cu inculpaţii Tal Silberstein, Dan Cătălin Andronic şi Remus Truică, despre întâlnirile şi discuţiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacţionarea imobilelor menţionate şi modalitatea de dobândire şi valorificare a bunurilor revendicate.

Dosar Dragnea

În dosarul lui Dragnea, la ultimul termen al procesului, din 3 octombrie, trei dintre inculpaţi - Adriana Botorogeanu, Gheorghe Nicuşor şi Anisa Stoica - au declarat că îşi menţin cererea de a fi judecaţi prin procedura simplificată, care presupune recunoaşterea vinovăţiei şi scăderea cu o treime a pedepselor. În schimb, Ionel Marineci, la data faptei şef serviciu în cadrul Complexului de servicii destinat copilului şi familiei, a spus în sala de judecată că nu mai vrea să fie judecat prin procedura simplificată. De asemenea, avocata care o apără pe Bombonica Prodana, fosta soţie a lui Dragnea, a cerut sesizarea CCR cu o excepţie de neconstituţionalitate, cu privire la articolul 175, alin. 2 din Codul penal, care se referă la calitatea funcţionarului public în sensul legii penale, solicitarea sa fiind acceptată de instanţă.

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA pe 15 iulie 2016, fiind acuzat de săvârşirea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual. În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, la data comiterii faptei coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei şi şef serviciu Secretariat din cadrul DGASPC Teleorman, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. De asemenea, au fost trimişi în judecată mai mulţi angajaţi de la DGASPC Teleorman, informează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel