Psihologul Radu Leca și psihoterapeutul Ramona Dumitru au vorbit, la Ultrapsihologie, despre riscul la care sunt supuși adolescenții chiar de către proprii părinți.
Mulți dintre părinții de adolescenți, oricât de greu ar părea de acceptat, sunt cei care duc la apariția anxietății și a depresiei, iar unul dintre motive este tocmai tendința actuală de a le ocupa tot timpul liber cu diverse activități, astfel încât să nu cadă pradă tentațiilor cu care se pot confrunta.
”Nu puteți să cereți unui pre-adolescent și unui adolescent să fie genial, atâta timp cât el nu este programat pentru asta.
El are un coeficient de inteligență care intră sub egida normalului, dacă voi îi cereți să fie bun și la matematică, și la română, și la alte cinci mii de lucruri și să mai învețe și trei limbi străine în paralel și să nu mai aibă viață personală și să nu aibă prieteni, este strict problema voastră.
Copilul va ajunge clar în cabinetul de evaluare a unui psiholog clinician și evident, în cabinetul psihoterapeutului, pe stres, anxietate și depresie induse de dvs”, a declarat psihologul Radu Leca în cadrul emisiunii Ultrapsihologie de la DC News și DC News TV.
La rândul său, psihoterapeutul Ramona Dumitru a afirmat că există și categoria de părinți care își consideră copiii adolescenți incapabili să facă orice lucru.
”Nu este bun de nimic, nu știe să facă nimic, nu vrea să facă nimic. Și atunci, îmi dau seama că acești părinți nu au fost în viața acestor copii, au fost pe lângă, copiii au crescut singur, poate cu o bunică sau o bonă, și nu își pot da seama că trebuie să fii bun la ceva, oricât de mic este coeficientul tău de inteligență.
Trebuie să îți placă ceva. Îți place să repari mașini, mergi pe parte de mecanică.
Dar aici intervin idealurile și credințele părinților, care spun: Cum să fie mecanic? Păi eu sunt cine sunt, am făcut atâtea școli, cum se poate ca el să fie mecanic?
Asta îi place, asta îi creează lui plăcere. Și din start se taie aripa copilului”, a explicat psihoterapeutul Ramona Dumitru.
De asemenea, mai spune Radu Leca, ”psihologia adolescentului de succes se bazează pe un element secund, care se numește conexiunea cu realitatea.
În cazul în care nu ai această conexiune concretă, a adolescentului cu realitatea, nu ai cum să îl îndrepți către trei-patru elemente de marcă ce îl ajută să concretizeze dezvoltarea personală și emoțională ca să ajungă în mod de succes”, a continuat Radu Leca.
Citește și: Psihologia adolescentului de succes. Radu Leca: ”Rețeta poate fi aplicată de oricine”
Mai multeîn video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News