Irinel Popescu și prof. dr. Virgil Păunescu au vorbit despre vaccinul românesc anti-COVID-19, în exclusivitate pentru DC NEWS și DC MEDICAL.
"Ce ne-ați expus dvs. este o mică aventură științifică, extrem de sofisticată din care am înțeles bazele, dar sigur, detaliile și lucrurile care țin de finețe sunt mult mai complicate și nu sunt de natură să fie expuse public. Capătul drumului aș spune că e greu de întrevăzut, pentru că aici e vorba și de niște rațiuni științifice care se pot dovedi corecte sau nu, asta nu mai viitorul va decide, de-a lungul istoriei, științei, ipoteze care păreau complet fantastice până la urmă s-au dovedit foarte corecte și benefice.
Drumul pe care ați pornit este unul lung și plin de obstacole, în măsura în care dovezile științifice se vor dovedi corecte, la capătul lor se poate afla o descoperire revoluționară. Până acolo însă este nevoie de o investiție financiară care depășește posibilitățile României, nu sunt sigur că veți găsi suport suficient aici. Dar cu siguranță alții vor prelua ideea. Nu ar fi prima oară când idei științifice plecate din comunitate românească, unele dintre ele au ajuns să ia premiul Nobel", a subliniat Irinel Popescu.
"Cu fiecare articol care apare în ultimul timp, ni se dă dreptate, dar apare o problemă, care repet, ne este foarte greu să intrăm în amănunte, pentru că ar însemna ca noi să spunem lucruri neplăcute despre alții. Nu vreau să contribui la lipsa de încredere a populației, și așa mică.
Știți cât le-a luat la chinezi să se prindă de banc? O săptămână! Noi am publicat în limba română, pe site-ul OncoGen, tehnologia. Nu am avut pretenții la vreo proprietate intelectuală, că la ce dezastru se vedea în China, asta mai lipsea: Domne, noi ținem secret că vrem și niște bani și nu ne pasă că ăia mor acolo pe capete", a declarat prof. dr. Virgil Păunescu.
"La o săptămână după publicarea în limba română, Ambasada Chinei ne-a contactat și ne-a întrebat trei lucruri:
1. Dacă permitem cercetătorilor chinezi să continue aceste cercetări mai departe sau să le facă și ei. Și am zis, sigur, dacă tot le-am publicat. Puteau să nici nu ne ceară acordul.
2. Dacă avem nevoie de finanțare sau de aparatură ca să ne mișcăm noi mai repede. Am zis că asta e o chestiune sensibilă și am prefera o colaborare cu un centru din China. Ni s-a propus să găsim noi un centru pentru că lanțul lor de comandă până la Comitetul Central e lung și s-ar putea să ni se întoarcă un centru cu care nu ne potrivim și apoi intrăm în încurcătură. Am dat 2 centre, 2 din Shanghai și unul din Beijing, după care a început Războiul Rece. Și s-au întrerupt discuțiile...", a completat el la Academia de Sănătate, în exclusivitate pentru DC NEWS și DC MEDICAL.
Vezi aici mai multe:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News