IEA susţine că energia eoliană offshore are un potenţial nelimitat

Energia eoliană offshore ar putea deveni cea mai importantă sursă de electricitate a Europei iar la nivel mondial capacităţile de producţie ar putea să se majoreze de 15 ori până în 2040, graţie reducerilor de cost şi progreselor tehnologice, a anunţat vineri Agenţia Internaţională a Energiei, informează AFP.

Alegeri prezidentiale 2024

În prezent, energia electrică generată de turbinele eoliene instalate în largul mării este responsabilă pentru 0,3% din producţia globală de electricitate, informează IEA în ceea ce susţine că este cel mai amplu studiu cu privire la energia eoliană offshore realizat până acum. Cu toate acestea, pe baza politicilor actuale şi a celor propuse, capacităţile ar putea să se majoreze de 15 ori în următoarele două decenii, ceea ce ar face din energia eoliană offshore o afacere de 1.000 de miliarde dolari.

'De ce să consacrăm atâtea eforturi pentru o tehnologie care astăzi furnizează doar 0,3% din electricitatea mondială? Pentru că potenţialul său este (cvasi)nelimitat', subliniază directorul IEA, Fatih Birol. Pe fondul diminuării costurilor de producţie şi al progreselor tehnologice care majorează puterea turbinelor 'acest potenţial este din ce în ce mai aproape. Însă mai rămân multe de făcut, din parte guvernelor şi a industriei, pentru a face din energia eoliană offshore un pilon al tranziţiei spre o energie curată', a adăugat Birol.

Anul trecut, a costat peste patru miliarde de dolari să construieşti un proiect de energie eoliană offshore cu o capacitate de 1 Gigawat, inclusiv costul pentru transportul energiei, însă IEA estimează că în următorul deceniu costurile vor scădea cu peste 40%. Potrivit estimărilor Agenţiei, în Europa energia eoliană offshore va avea în curând costuri mai mici decât capacităţile de producţie a energiei pe bază de gaze naturale şi va ajunge la egalitate cu instalaţiile fotovoltaice, în timp ce în China va deveni competitivă în raport cu noile termocentrale pe bază de cărbune în jurul anului 2030.

Primele turbine eoliene offshore au fost instalate în anul 1991 în Danemarca, ţară care anul trecut aproximativ 15% din producţia de electricitate a fost generată de instalaţiile eoliene offshore. Danemarca, Germania şi Marea Britanie sunt în prezent primii producători mondiali şi ar urma să rămână motorul acestei creşteri mondiale. În UE, parcurile eoliene offshore au astăzi o capacitate de aproape 20 de Gigawaţi, o cifră care ar urma să ajungă la 130 de Gigawaţi în 2040 pe baza proiectelor actuale şi a celor propuse.

Aceste capacităţi ar putea ajunge chiar la 180 Gigawaţi, situaţie în care energia eoliană offshore va deveni prima sursă de electricitate a continentului, susţine IEA. Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel