Titi Aur a vorbit despre românii care iau animalele de companie în mașină.
Titi Aur, expert în siguranță rutieră, a vorbit, la emisiunea De Ce Conducem, la DC News, despre românii care iau în mașină animalele de companie și nu le asigură ori le lasă să stea cu capul pe geamul autoturismului.
„Apropo de copiii care sunt ținuți în picioare în mașină, cum procedăm când avem câine în mașină, deoarece știm că plăcerea acestora e să stea cu capul pe geam?“, a întrebat jurnalistul Florin Răvdan.
„Copilul face otită, serios vorbesc, iar câinele lăsat cu capul pe geam e în aceeași situație, poate să facă otită. În România există acea lesă specială care la capătul celălalt are mecanism de băgat în centura din spate, ca să fie în siguranță. Câinele nu trebuie să vină peste tine, în față...fie că vrea să se joace, fie în caz de accident. Există acea lesă cu ham de piept și de gât. Este o lesă scurtă și o bagi în centura de siguranță din spate.
Animalul de companie poate să meargă cu tine, dar trebuie să fie educat să stea la locul lui pe bancheta din spate și să fie legat cu acea lesă specială.
Pe de altă parte, un animal de companie, chiar și în cazul unei frânări violente, nu mai vorbim de cazul unui impact, pleacă prin mașină și suferă și omul, dar și animalul. Animalul de companie este un membru al familiei, iar un membru al familiei, când e cu tine în mașină, trebuie să fie protejat. Că e copilul sau e cățelul, trebuie protejat la fel.
Dacă mă urc în mașină cu cineva, de exemplu, care stă în spate, iar eu am centura și acel cineva nu are centura, e mai rău decât dacă nu o avem amândoi și este mult mai rău decât dacă o avem amândoi. În cazul unui impact, a unei răsturnări sau a unei mișcări complexe, vom pleca fiecare într-o direcție. În cazul unui impact frontal, de pildă, amândoi pleacă în față, cel cu centura este adus înapoi, că-l aduce centura, iar cel din spate continuă mișcarea spre față și se lovesc amândoi cu o viteză mai mare decât viteza mașinii.
Dacă se produce un accident la viteza de 30 la oră, pleacă amândoi pasagerii cu 30 la oră, cel din față se întoarce cu 15-20 km/oră și se lovesc. Medicul legist spune că cei doi s-au lovit cu 50 km/oră. Se poate întâmpla așa, chiar dacă mașina avea 30 la oră. Același lucru se întâmplă și cu cățelul. Când pleacă 20 de kilograme (greutatea cățelului) îți omoară copilul sau te omoară pe tine.
Cățelul poate fi luat în mașină, dar trebuie asigurat ca orice alt membru al familiei, prins cu centura de siguranță ... dacă vrem, cu adevărat, să conducem preventiv“, a spus, la De Ce Conducem, Titi Aur.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci