În biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, un altar ce datează din perioada medievală a fost descoperit pe unul dintre coridoarele din spate.
Lipită de un perete, într-un coridor din spate al Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim, o lespede de piatră stă mărturie prin inscripțiile gravate pe ea despre mulțimile de pelerini care au trecut pe acolo de-a lungul veacurilor.
Cercetătorii cred că ornamentele elaborate pe care le-au găsit pe partea ascunsă a plăcii indică faptul că acesta a fost odată fața decorativă a unui altar medieval de dimensiuni impresionante, care a ocupat un loc de mândrie cu secole în urmă într-unul dintre cele mai sfinte locuri ale creștinismului.
”Nu îl puteți vedea acum, dar inițial era încrustat cu bucăți de marmură prețioasă, bucăți de sticlă, bucăți de marmură mică, fin șlefuită. A fost un artefact cu adevărat uimitor”, a declarat Amit Re'em, arheolog regional din Ierusalim pentru Autoritatea Antichităților din Israel.
Ei au identificat metoda unică de decorare, denumită ”Cosmatesque”, care combină arta clasică, bizantină și cea islamică timpurie, prin plăci de marmură colorată tăiate fin, folosite pentru a completa gravuri circulare pe piatră.
”Stătea în vârf, la sanctuarul Bisericii (Sfântului Mormânt). Toți ochii credincioșilor, ai pelerinilor s-au îndreptat spre acest obiect. Stăteau în jurul lui, toți marii preoți, preoții și monahii bisericii care au oficiat liturghia, pe masă, chiar aici, pe masa acestui altar”, a spus el.
În trecut au mai fost găsite altare decorate în mod similar în interiorul bisericilor din Roma, datând din secolele al XII-lea și al XIII-lea, au spus cercetătorii.
Arhiepiscopul Aristarchos, secretarul șef al Patriarhiei Ortodoxe Greacă a Ierusalimului, a salutat astfel de cercetări din sfânta biserică. Descoperirile cercetătorilor urmează să fie publicate până la sfârșitul anului de către Societatea de Explorare din Israel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci