Din fortăreaţa monetară a Băncii Centrale Europene şi până la ducatul pro-european al Luxemburgului, liderii europeni încep să îşi exprime public îndoielile că Grecia poate rămâne în zona euro.
Agitaţia post-electorală de la Atena a scos la iveală subiectul odată tabu al ieşirii Greciei din uniunea monetară, ridicând vălul de pe un posibil scenariu din spatele scenei, relatează Bloomberg, preluat de Mediafax.
"Dacă Grecia decide să nu rămână în zona euro, nu o putem obliga. Ei vor decide dacă să rămână sau nu în zona euro", a declarat miercuri ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble, la o conferinţă la Bruxelles.
După 386 de miliarde de euro alocate Greciei, Irlandei şi Portugaliei, achiziţii de obligaţiuni guvernamentale de 214 miliarde de euro efectuate de Banca Centrală Europeană (BCE) şi alte 1.000 de miliarde de euro împrumutate de instituţie băncilor, plus 17 summit-uri europene pe tema crizei, haosul politic din Grecia împinge Europa într-o nouă fază periculoasă a crizei.
"Lumea asistă la un moment important al istoriei Uniunii Europene, un moment de criză", a declarat preşedintele UE Herman Van Rompuy, prezent la cea de-a 62-a aniversare a declaraţiei lui Robert Schuman, pe atunci ministru de Externe al Franţei, care a lansat integrarea europeană.
Euro s-a depreciat miercuri la 1,2930 dolari pe unitate, marcând un declin de 2,4% în ultimele opt şedinţe.
Spread-ul obligaţiunilor Spaniei pe termen de zece ani faţă de obligaţiunile germane de referinţă a crescut la 4,58 puncte procentuale, de la 4,15 puncte la sfârşitul săptămânii trecute. Spread-ul obligaţiunilor italiene a urcat de la 3,85 puncte la 4,12 puncte.
"Politic vorbind, Grecia este deja în afara zonei euro. Singura întrebare este despre momentul ieşirii şi dezordinea în care va avea loc", a afirmat Nicholas Spiro, director general al firmei Spiro Sovereign Strategy din Londra.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu