IFN-urile nu mai pot aplica dobânzi aberante: Existau chiar și de 60.000%! Ce prevede legea lui Daniel Zamfir, votată de Parlament. Se aplică și creditelor vechi

foto pexels ilustrativ
foto pexels ilustrativ

Parlamentul a adoptat legea inițiată de senatorul PSD Daniel Zamfir, prin care se impune un plafon pentru dobânzile aplicate de IFN-uri. Legea restricționează acțiunile agresive ale agenților de recuperare. 

”Există IFN-uri care aplică dobânzi de până la 60.000%, cu o medie a dobânzilor în jur de 7-800%. Am clarificat ferm că nicio agenție de recuperare nu poate solicita unui debitor mai mult decât valoarea creanței, astfel eliminând această hărțuire necontrolată a celor care trebuie să plătească aceste sume”, a declarat senatorul PSD Daniel Zamfir.

Noile prevederi se aplică pentru: 

-  creditele ipotecare, unde rata dobânzii anuale efective (DAE) nu poate depăși dobânda de referință a Băncii Naționale a României (BNR) plus 2%,

- creditele de consum, unde DAE-ul nu va fi mai mare decât dobânda de referință a BNR plus 15%,

- creditele de consum mai mici de 15.000 de lei, suma totală de rambursat ce nu va putea depăși dublul sumei împrumutate.

Clienții care iau un credit nu vor mai plăti mai mult decât maximum dublul sumei împrumutate, iar agențiile de recuperare nu pot cere mai mult decât valoarea creanței, conform legii. 

Ce e de făcut în cazul creditelor deja luate

Acest proiect inițiat de Daniel Zamfir se aplică și creditelor deja luate, în derulare. În acest sens, dacă dobânda percepută de creditor depășește plafonul prevăzut în proiect, clientul trebuie să inițieze o cerere de revizuire, iar creditorul are obligația de a răspunde în termen de 30 de zile. 

În cazul în care divergențele nu sunt soluționate pe cale amiabilă, consumatorul poate solicita intervenția instanței. Efectele contractului asupra consumatorului sunt suspendate începând cu data depunerii cererii de ajustare judiciară, doar dacă depășirea limitelor este confirmată printr-o decizie a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, conform legii. 

Românii mai au varianta dării în plată, inițiată tot de Daniel Zamfir

Românii care nici așa nu-și mai pot plăti ratele la bancă au varianta dării în plată, care permite celor care și-au cumpărat locuințe pe credit să scape de datorii dacă cedează casele băncilor. Conform legii, beneficiarii pot solicita darea în plată după ce au încercat, în prealabil, să negocieze cu creditorii termeni de rambursare mai favorabili sau după ce au încercat să vândă proprietatea la un preț rezonabil. De asemenea, aceștia trebuie să demonstreze că nu pot plăti ratele la credit din veniturile lor.

Darea în plată și pentru mașini

După legea dării în plată pentru imobile, PSD a susținut și legea care permite celor care achiziționează mașini în leasing să le dea înapoi dacă nu mai pot plăti ratele. Legea este în vigoare de aproximativ 3 ani. Prin această lege, titlul executoriu asupra contractului de leasing este anulat, iar utilizatorul primește dreptul de vânzare a mașinii pentru a-și achita datoria față de finanțator. În cazul în care mașina este returnată la timp, consumatorul sau un cumpărător propus de acesta beneficiază de dreptul prioritar la cumpărarea mașinii timp de 30 de zile, la un preț cel puțin egal cu sumele datorate conform contractului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel