Aromele din țigările electronice pot produce leziuni grave la nivelul vaselor de sânge, conducând în timp la boli cardiovasculare.
Cercetătorii au testat nouă arome utilizate în țigări electronice, dintre care cinci au reieșit cu potențial nociv: mentol (mentă), acetil-piridină (fum), vanilină (vanilie), aldehidă cinamică (scorţişoară) şi eugenol (trifoi). Toate au produs leziuni la nivelul celulelor endoteliale, care căptușesc interiorul vaselor de sânge și al inimii, a explicat Jessica Fetterman, co-autor al studiului, profesor la Facultatea de Medicină a Universităţii din Boston.
Aromele din țigările electronice blochează producerea de oxid nitric la nivelul celulelor endoteliale.
„Aceste celule produc oxid nitric atunci când sunt bine şi sănătoase. Acesta reprezintă un factor de protecţie cu o multitudine de funcţii pozitive, precum prevenirea formării cheagurilor de sânge şi inhibarea inflamaţiilor”, a spus specialista. „Am descoperit că celulele pe care le-am tratat cu aceşti aditivi aromatici nu au mai produs acest gaz”, a adăugat ea.
Celelalte arome testate care nu au produs acest efect advers au fost: diacetil (unt), dimetilpirazină (căpşune), acetat de izoamil (banană) şi eucaliptol (efect răcoritor).
Țigările electronice, dăunătoare
Alte dovezi privind nocivitatea țigărilor electronice au apărut în luna mai. Un studiu prezentat în cadrul congresului anual al American Thoracic Society a relevat că aroma aldehidă cinamică (scorțișoară) inhibă o funcţie-cheie din mecanismul antibacterian al plămânilor.
Jessica Fetterman a menţionat că următorul pas va fi examinarea directă a fumătorilor de ţigări electronice pentru a afla „ce cantitate din aceşti aditivi aromatici ajunge în sânge după ce o persoană utilizează o ţigară electronică”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu