IGJR: Fake news cu 'jandarmerița care a intrat cu mașina pe plajă și n-a mai ieșit'

Foto ilustrativ, Pixabay
Foto ilustrativ, Pixabay

Pe un cont ce părea a fi al unei jandarmerițe au apărut câteva imagini și informația că aceasta ar fi intrat cu mașina pe plaja Modern și n-ar mai fi putut ieși. Reprezentanții Inspectoratului General al Jandarmeriei au reacționat spunând că tânăra n-a fost pe litoral și că cineva se folosește de imaginea ei. 

Reprezentanții Inspectoratului General al Jandarmeriei au transmis, la solicitarea Replica Online, un punct de vedere cu privire la imaginile cu tânăra jandarmeriță care ar fi intrat cu mașina pe plaja Modern și n-ar mai fi putut ieși. 

Aceștia au informat că jandarmerița nu activează în București, ci în Oltenia și că nici măcar nu a fost pe litoral. De asemenea, reprezentanții Inspectoratului General al Jandarmeriei au susținut că cineva se folosește de imaginea ei, iar respectivul cont este fals.

Inițial, s-a scris în presă că o tânără, angajată a Jandarmeriei Române, a intrat cu mașina pe plaja Modern și n-a mai ieșit. Șoferița s-ar fi lăsat fotografiată cu mașina împotmolită în nisip, iar imaginile ar fi fost urcate pe rețelele de socializare. 

Postarea a fost ștearsă, după ce presa locală a încercat să afle mai multe detalii de la Inspectoratul de Jandarmi Constanța și Gruparea Mobilă de Jandarmi Constanța.

'Am intrat pe o parte de nisip mult prea moale. Dar în final am reușit să ies. Și asta, datorită unor oameni care au intervenit cu lopețile!', se arăta în postarea cu pricina. 

Rețelele de socializare amplifică fake news-ul. Antonia Matei: E ca un bulgăre care o ia la vale și ajunge avalanșă până jos

Recent, Antonia Matei, lector universitar doctor la Departamentul de Jurnalism al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, a vorbit, în cadrul unei emisiuni dedicate manualului UNESCO, „Jurnalism, fake news & dezinformare” de la DC News, despre impactul pe care rețelele de socializare îl au față de propagarea intensă a fake news-urilor.

'Social media și platformele de social media au devenit instrumente foarte puternice în această luptă și au schimbat foarte mult câmpul de bătălie. De fapt, în Manualul UNESCO anti fake news se arată că jurnalismul este sub atac, e pe un câmp de luptă. Până la urmă, multe publicații preferă, în loc să dea pe televiziune, la radio ori pe site-ul lor, să dea mai întâi în social media, pentru că acolo lumea caută intens și, din păcate, atunci când ne întâlnim cu o informație greșită sau falsă, odată ce a intrat pe o platformă de socializare, a scăpat cu totul de sub control și, chiar dacă jurnaliștii o cataloghează drept falsă, răuvoitoare, este ca un bulgăre care o ia la vale și ajunge avalanșă până jos.', a spus Antonia Matei. (Citește mai mult AICI.)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel