Ignorată pe plan internațional, Rusia ajunge să facă contracte cu Burkina Faso. Kremlinul se laudă cu un acord între Rosatom și statul african

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Burkina Faso și compania de stat rusă pentru energie nucleară Rosatom au semnat, vineri, un memorandum de înțelegere (MOU) pentru construcția unei centrale nucleare în statul african, transmite Reuters.

Potrivit comunicatului, această centrală nucleară va ajuta țara să-și satisfacă cerințele energetice. Acordul a fost semnat de Simon-Pierre Boussim, ministrul Energiei și Minelor din Burkina Faso, și de Nikolay Spasskiy, directorul general adjunct al Rosatom.

Această înțelegere vine ca urmare a solicitării făcute de către liderul juntei din Burkina Faso, căpitanul Ibrahim Traore, președintelui rus Vladimir Putin, în cadrul summitului Rusia-Africa desfășurat în Sankt Petersburg, în iulie.

Este de menționat că Traore, care a preluat puterea printr-un lovitură de stat militară, în septembrie 2022, s-a apropiat de Rusia pe măsură ce relația sa cu fostul stăpân colonial, Franța, s-a deteriorat. În același timp, Rusia a căutat să își extindă influența în Africa și să contracareze izolarea sa din partea Occidentului în contextul conflictului din Ucraina.

Această țară semiaridă, cu o populație de peste 20 de milioane de locuitori, se confruntă cu o capacitate instalată de producție de energie de doar puțin peste 420 de megawați.

Burkina Faso, alături de vecinii săi Mali și Niger, care dezvoltă legături strânse cu Rusia, în special în domeniul cooperării militare, se confruntă cu dificultăți în gestionarea insurecțiilor islamiste legate de organizațiile Al-Qaeda și Statul Islamic.

Acordul MOU semnat la Moscova vineri nu furnizează detalii specifice despre centrala nucleară propusă, finanțarea acesteia sau un calendar pentru construcție.

Se menționează că acest acord va contribui la dezvoltarea infrastructurii nucleare și a tehnologiei pentru aplicații medicale și agricole, cu implementarea lor în Burkina Faso. De asemenea, acesta va oferi asistență în domeniul securității nucleare în Burkina Faso.

Vestea vine în aceeași zi cu un raport care confirmă că exporturile de ţiţei şi produse petroliere ale Rusiei au urcat în septembrie cu 460.000 barili pe zi (bpd), în pofida sancţiunilor occidentale şi a angajamentelor Moscovei de a reduce producţia în paralel cu OPEC (Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol). Estimarea este realizată de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA).

Luna trecută, exporturile totale de ţiţei şi produse petroliere ale Rusiei au crescut cu 460.000 bpd comparativ cu august, la 7,6 milioane bpd, ţiţeiul fiind responsabil pentru 250.000 bpd din creştere, arată datele IEA.

Vicepremierul rus Alexander Novak anunţase recent că Rusia va prelungi decizia sa voluntară de a reduce exporturile de petrol cu 300.000 de barili pe zi (bpd) până la finalul anului şi cu 500.000 bpd până la sfârşitul lui 2024.

Producţia de petrol a Rusiei în ultimele trei luni - iulie, august şi septembrie - s-a menţinut la un nivel ridicat: 10,79 milioane bpd, 10,78 milioane bpd şi, respectiv, 10,81 milioane bpd, estimează IEA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel