Fostul preşedinte prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon. rămâne în arest la domiciliu, după ce magistraţii Curţii de Apel au respins luni recursul avocaţilor acestuia privind anularea măsurii de arest la domiciliu, informează Radio Chişinău şi Deschide.md.
Totodată, magistraţii au respins şi cererea procurorilor care au solicitat aplicarea unor restricţii suplimentare în privinţa lui Dodon, inclusiv interzicerea convorbirilor telefonice. Procurorul de caz, Petru Iarmaliuc, a declarat presei că a prezentat probe noi privind riscurile de ingerinţă în urmărirea penală, distrugerea de probe, săvârşirea de noi infracţiuni şi interacţiunea cu alte persoane implicate în cauza penală.
'În perioada 26 mai - 10 iunie, de pe telefonul mobil de care s-a folosit Igor Dodon au fost efectuate 700 de apeluri, 36 de mesaje, peste 600 de conexiuni la internet. Organul de urmărire penală nu cunoaşte cu ce persoane a interacţionat. Posibil şi cu persoanele implicate în cauza penală', a afirmat el.
Igor Dodon, în prezent preşedinte de onoare al Partidului Socialiştilor (de stânga, prorus), pe care l-a fondat, a fost reţinut la data de 24 mai. Ulterior, în 26 mai, printr-o decizie a Judecătoriei Chişinău, acesta a fost plasat în arest la domiciliu, notează Deschide.md.
Fostul preşedinte socialist este bănuit de îmbogăţire ilicită, corupere pasivă, finanţare ilegală a partidului şi trădare de ţară. În dosar mai sunt vizaţi mama lui Igor Dodon, soţia sa, precum şi cumnatul său, Petru Merineanu, care se află în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău. La fel, Dodon are statut de învinuit în dosarul 'Energocom', scrie Agerpres.
Procuratura Republicii Moldova a ridicat banii găsiţi în timpul percheziţiilor la locuinţa lui Dodon şi a familiei sale.
Procuratura Republicii Moldova a anunţat ridicarea fondurilor găsite în timpul percheziţiilor la locuinţa fostului preşedinte moldovean, Igor Dodon, a mamei acestuia şi a altor rude, în valoare totală de 111.500 de dolari, pentru eventuala confiscare a acestora.
"Vă informăm că, în cadrul cauzei penale în care este vizat fostul şef al statului, la demersul Procuraturii Anticorupţie, au fost puse sub sechestru şi ridicate mai multe mijloace băneşti. Cu autorizarea judecătorilor s-a aplicat sechestrul fondurilor pentru a asigura o eventuală confiscare specială sau confiscare extinsă a mijloacelor financiare în valoare totală de 2.145.000 lei (circa 111.500 de dolari)" - se arată în comunicatul publicat, miercuri, pe site-ul Procuraturii. Anterior, Procuratura Republicii Moldova a anunţat şi sechestrarea unui teren şi a locuinţei fostului preşedinte moldovean, plus a altor terenuri şi imobile, precum şi maşini. Reprezentanţii procuraturii au mai raportat despre bani găsiţi în timpul percheziţiilor în casa lui Dodon, a mamei sale şi a altor rude în luna mai.
Igor Dodon a fost reţinut la sfârşitul lunii mai şi i-au fost aduse acuzaţii de îmbogăţire ilicită, corupţie, finanţare ilegală a partidului şi trădare
Fostul preşedinte a fost reţinut la sfârşitul lunii mai şi i-au fost aduse acuzaţii de îmbogăţire ilicită, corupţie, finanţare ilegală a partidului şi trădare. Igor Dodon a declarat că se consideră nevinovat şi că Procuratura nu are nicio dovadă pentru toate acuzaţiile care îi sunt aduse. Potrivit afirmaţiilor acestuia, dosarele împotriva lui au fost deschise din motive politice, la îndrumarea actualului preşedinte, Maia Sandu, pentru a slăbi Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), cel mai mare partid din opoziţie, pe care l-a condus anterior. Procurorii au cerut arestarea lui Dodon, însă instanţa s-a limitat la arest la domiciliu. Soţia sa a fost acuzată de complicitate la îmbogăţire ilicită, i s-a interzis să părăsească ţara, iar în acest caz a fost arestat şi fratele acesteia. Amintim că, în 2021, Dodon a părăsit postul de lider al Partidului Socialiştilor, de opoziţie, şi a venit la conducerea Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse, conform Rador. Vezi știrea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News