Igor Dodon vrea să deturneze parcursul european al Republicii Moldova: Haideţi să ne întoarcem la un dialog normal cu Rusia și China

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova, vrea să deturneze parcursul pro-european al Republicii Moldova.

Liderul prorus al celui mai mare partid de opoziţie din Republica Moldova, Igor Dodon, a cerut relaţii mai bune cu Rusia şi China şi a îndemnat alte grupuri să-şi unească forţele pentru a prezenta un sigur candidat împotriva preşedintei proeuropene Maia Sandu la alegerile prezidenţiale din octombrie, informează sâmbătă Reuters și Agerpres.

Sandu consideră Rusia drept una dintre cele mai mari ameninţări cu care se confruntă Republica Moldova şi s-a poziţionat în fruntea eforturilor de aderare la Uniunea Europeană. De altfel, un referendum privind aderarea la UE va avea loc în paralel cu scrutinul prezidenţial, aminteşte Reuters.

Dodon, liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM, de stânga) şi fost preşedinte al ţării care a fost învins de Sandu în 2020, a declarat că Republica Moldova îşi ignoră aliaţii tradiţionali, iar atitudinea sa proeuropeană riscă să atragă ţara într-un conflict.

"Haideţi să ne întoarcem la un dialog normal cu partenerii noştri - Rusia, China şi alte ţări. Asta ar trebui să facem. Sunt multe de făcut", a declarat Dodon într-o transmisiune online săptămânală.

Republica Moldova, a spus el, ar trebui să nu mai participe la exerciţii militare cu parteneri străini - precum cele desfăşurate cu forţele americane şi române - sau să menţină un număr mare de rezervişti.

"Toată lumea ar trebui să înţeleagă că R.Moldova este în favoarea păcii şi nu se va lăsa târâtă în certuri geopolitice aşa cum a fost târâtă Ucraina", a declarat Dodon.

Sandu consideră că aderarea la UE a Republicii Moldova, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, este cea mai bună modalitate de a-şi proteja suveranitatea în faţa a ceea ce ea consideră a fi ameninţări ruse.

Un sondaj publicat săptămâna aceasta stabilea sprijinul pentru Sandu la 30%, faţă de 18% pentru Dodon. Sondaje recente sugerează că moldovenii vor sprijini aderarea la UE, aproximativ 60% pronunţându-se în favoarea aderării la blocul comunitar.

Socialiştii şi Partidul Comunist, o formaţiune mai mică, au denunţat referendumul drept un complot pentru a ajuta la realegerea lui Sandu.

Blocul "Victoria" pro-Moscova, având legături cu omul de afaceri moldovean Ilan Şor, în prezent fugar, face campanie sub sloganul "Nu UE". Dar Şor, care a fost condamnat în lipsă anul trecut la 15 ani de închisoare pentru fraudă, şi susţinătorii săi nu au arătat nicio înclinaţie să-şi unească forţele cu socialiştii şi comuniştii.

Dodon a cerut forţelor de opoziţie să vină cu un "candidat comun demn, capabil să o învingă pe Sandu într-un al doilea tur de scrutin", şi a sugerat candidatura lui Alexandru Stoianoglo, fost procuror şef.

Stoianoglo a fost demis din funcţie pentru că şi-ar fi depăşit autoritatea şi pentru că nu a deschis cazuri anticorupţie împotriva unor magnaţi de afaceri proeminenţi, aminteşte Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel