Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon negociază cu rușii pentru obținerea vaccinului Covid-19.
În pofida avertizărilor OMS, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon negociază cu rușii pentru obținerea vaccinului Covid-19 pe care Rusia spune că l-a descoperit, scrie Komsomolskaia Pravda, publicație de limbă rusă din R. Moldova. Totuși, Dodon nu se grăbește să-și administreze lui vaccinul Sputnik-V sau membrilor familiei sale.
„Încă nu am primit acest vaccin. Nu cred că ar trebui să fiu unul dintre primii. Există cei care își pun viața în pericol în fiecare zi.”, a spus Igor Dodon.
Întrebat de jurnalist dacă își va vaccina măcar copiii, din moment ce una dintre fiicele lui Vladimir Putin a fost vaccinată, Dodon a repetat: „Cei care fac parte din categoriile de risc vor fi vaccinați. Noi vom aștepta”.
Negocierile privind obținerea vaccinului înregistrat de ruși ar fi avut loc săptămâna trecută atunci când președintele Moldovei a fost la Moscova.
“Am negociat despre acest vaccin săptămâna trecută, când am fost la Moscova, dar și înainte de asta. Există șanse mari să primim acest vaccin la un moment dat. Desigur, este de dorit ca acesta să fie accesibil tuturor cetățenilor, dar lucrătorii din domeniul sănătății ar trebui să fie primii care să-l primească. Și, de asemenea, cei care sunt și pe prima linie - polițiștii de frontieră, polițiști, profesori, oamenii în etate”, a mai adăugat Igor Dodon.
Dacă vaccinul va fi gratis sau se va plăti de către moldoveni, depinde de negocierile cu Federația Rusă, a menționat Igor Dodon.
Totodată, Republica Moldova s-ar fi înregistrat și la Organizația Mondială a Sănătății pentru a primi vaccin anti-COVID, odată ce acesta va fi gata, scrie jurnal.md.
”Noi ne pregătim acum foarte serios de vaccinarea sezonieră de gripă, nu de COVID. (...) Noi, Republica Moldova, ne-am înregistrat la OMS pentru vaccin, ca imediat ce vor apărea să le putem primi”, a declarat Dodon, ieri, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.
Potrivit unui studiu realizat de Biroul Regional OMS pentru Europa, în parteneriat cu Universitatea din Erfurt, Germania, aproape 31% din cetățenii R. Moldova ar accepta un vaccin anti-COVID-19 dacă acesta ar exista.
Amintim că OMS a avertizat că vaccinul înregistrat de Rusia încă nu este validat și a îndemnat ”la precauție și verificări riguroase”. Totodată, mai mulți experți în sănătate din întreaga lume și-au manifestat îngrijorarea privind siguranța vaccinului rusesc. Președintele României, Klaus Iohannis a anunțat ieri că țara noastră nu va lua vaccinul anti-Covid dezvoltat de ruși deoarece acesta nu este validat de Uniunea Europeană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu