Află mai multe despre acuzațiile care i se aduc lui Igor Gorgan, fost șef al Statului Major al Armatei Moldovei.
Igor Gorgan a fost șef al Statului Major al Armatei Republicii Moldova până când a fost demis de președintele Maia Sandu în 2021. Acesta ar fi oferit informații confidențiale despre armamentul folosit de forțele armate moldovenești, precum și despre liniile de aprovizionare ucrainene care traversează țara.
Într-un reportaj publicat miercuri, publicația independentă de investigație The Insider a publicat o serie de mesaje de pe Telegram care se presupune că sunt între Gorgan și manipulatorii săi din serviciul de informații militare al Moscovei, GRU, datând cel puțin din aprilie 2022. The Insider a declarat că mesajele au fost divulgate de o sursă anonimă.
Gorgan a studiat la o școală militară din Rusia înainte de căderea Uniunii Sovietice, dar a avut parte de pregătire și în Statele Unite și a participat la misiuni NATO în Bosnia, Georgia și Irak. De când a părăsit armata, Gorgan a lucrat pentru UNHCR, agenția ONU pentru refugiați.
Răspunzând acuzațiilor, într-o declarație citată de POLITICO, șeful de cabinet al președintelui Maia Sandu, Adrian Băluțel, a declarat că „astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare” și a anunțat că distincțiile militare și gradele onorifice ale lui Gorgan „vor fi revocate”.
În ultimele luni, Moldova și aliații săi occidentali au tras un semnal de alarmă cu privire la eforturile Rusiei de a destabiliza țara, existând rapoarte potrivit cărora Kremlinul a încercat în mod activ să răstoarne guvernul ales și a încurajat nemulțumirea prin intermediul unor reprezentanți locali.
UE, care anul trecut a deschis negocierile de aderare cu Moldova, a desfășurat o misiune civilă în țară pentru a ajuta la combaterea amenințărilor hibride din partea Rusiei. De asemenea, țara a încheiat o serie de acorduri de apărare cu țări occidentale, inclusiv cu Franța, pentru a-și consolida capacitatea de rezistență.
„Astfel de infractori interni contribuie la amenințările hibride împotriva statului Republicii Moldova. Tocmai de aceea avem nevoie de instrumente mai eficiente pentru a contracara actele de trădare”, a declarat Băluțel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News