Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a transmis o informare privitoare la începerea sezonului rece.
Publicitate
În următoarea perioadă, IGSU va monitoriza permanent dinamica intervențiilor înregistrate la nivel național iar, la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților.
Peste 4.900 de pompieri sunt pregătiți să intervină, zilnic, atât pentru acordarea asistenței medicale de urgență, cât și pentru gestionarea tuturor solicitărilor primite din partea cetățenilor.
În acest sens, colegii noștri pot interveni cu peste 3.700 de mijloace tehnice, dintre care aproape 900 echipaje de stingere, 131 de mașini de descarcerare, precum și peste 480 de echipaje SMURD care încadrează autospeciale pentru transport victime multiple, ambulanțe de prim ajutor și terapie intensivă mobilă, precum și ambulanțe pentru transport neonatologic.
În afara măsurilor dispuse la nivel operativ, o atenție sporită este acordată prevenirii evenimentelor care pot fi generate de nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor. Numai în perioada 01-26 noiembrie, inspectorii de prevenire au desfășurat 2.789 de acțiuni de control la operatori economici din toate județele țării și municipiul București. Misiunile au vizat obiective cu aglomerări de persoane, iar scopul principal urmărit a fost verificarea respectării numărului maxim de utilizatori și accesibilitatea căilor de evacuare. Pe timpul acestor acțiuni, au fost identificate 493 de obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu, iar pentru deficiențele constatate au fost aplicate peste 1.400 de amenzi, în valoare de aproape 8 milioane lei.
Totodată, în urma acțiunilor de control, pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, pentru două obiective (unul din județul Suceava, iar cel de-al doilea din județul Vâlcea) s-a dispus măsura complementară de oprire a funcționării ori utilizării, în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție.
Întrucât siguranța cetățenilor reprezintă o prioritate, aceste acțiuni vor continua și în perioada următoare, vor avea un caracter permanent și vor viza unități de turism și de agrement, spații comerciale, precum și alte categorii de obiective. Nu ne dorim sancționarea încălcărilor, ci constatarea modului în care sunt respectate măsurile de securitate, care să ofere un plus de siguranță pentru fiecare dintre noi.
De asemenea, pe întreaga perioadă a sezonului rece, pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, acțiunile de control și verificare vor continua la unități de turism și de agrement, spații comerciale, lăcașuri de cult și ansambluri mănăstirești, târguri tematice specifice sezonului rece și alte amenajări similare în cazul în care acestea se organizează, ori, după caz, în zonele unde se vor desfășura evenimente legate de datini și obiceiuri specifice sezonului rece.
Reamintim cetățenilor că, în perioada sezonului rece, odată cu scăderea temperaturilor, cele mai multe incendii la locuințe au drept cauză coșurile de fum necurățate, instalațiile electrice improvizate sau cu defecțiuni, precum și mijloacele de încălzire lăsate nesupravegheate.
Pentru a preveni producerea unor incendii, verificați mijloacele de încălzire, precum sobe, calorifere sau alte surse de căldură.
În situația în care părăsiți locuința, decuplați aparatele electrice, iar dacă vă cazaţi în structuri de primire turistice, familiarizaţi-vă cu traseele căilor de evacuare din incinta acestora.
Mai multe informații despre modul de comportare în diferite situații de urgență (incendii, ger, viscol, alte fenomene meteorologice extreme etc.) pot fi consultate prin accesarea platformei naționale de pregătire https://fiipregatit.ro/
Țineți cont de sfaturile noastre și respectați măsurile de prevenire a incendiilor! Pompierii vă doresc o săptămână liniștită, lipsită de evenimente nedorite!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu