Având în vedere interviul acordat de domnul Marius Oprea și apărut în cotidianul România liberă în data de 3 iunie a.c., conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) face următoarele precizări:• Ne disociem de declarațiile domnului Marius Oprea.
• Domnul Marius Oprea nu a avut acordul conducerii IICCMER pentru a acorda acest interviu.
• Acest interviu exprimă doar opiniile domnului Oprea.
• Conducerea IICCMER nu împărtășește ideile exprimate de domnul Marius Oprea și respinge totodată orice tentativă de politizare a activității Institutului.
• Institutul a primit necondiționat sprijinul Guvernului și are în continuare sprijinul factorilor guvernamentali pentru continuarea proiectelor, inclusiv pentru transformarea închisorii de la Râmnicu Sărat în Memorial al Victimelor Comunismului.
• Guvernul a acordat în ultimul an tot sprijinul necesar institutului și a suplimentat bugetul IICCMER pentru continuarea proiectelor aflate în derulare.
Despre IICCMERInstitutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este un organism guvernamental care studiază, documentează și susţine conștientizarea publică a istoriei comunismului în România, prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale și muzeale. Activitatea IICCMER analizează natura, scopul şi efectele totalitarismului din România în perioada 1945-1989, dar şi memoria acestui regim în exilul românesc şi în perioada postcomunistă.
Institutul coordonează câteva proiecte unice în ţară în acest domeniu, cum ar fi: șantiere arheologice de descoperire a victimelor Securităţii; Muzeul Memorial Râmnicu Sărat – fost penitenciar pentru deţinuţi politici; singura Universitate internaţională de Vară din România pentru studierea istoriei comunismului; primul manual de istorie a comunismului, Fototeca - cea mai mare bază de date online gratuită cu fotografii din timpul comunismului; primul master academic dedicat studiului istoriei comunismului; arhiva exilului românesc; proiecte mediatice de filme documentare.
IICCMER a devenit în timp un centru prestigios de cercetare la nivel european, prin intermediul căruia România își explorează, conștientizează și asumă trecutul comunist, își clarifică rolul în istoria europeană a secolului XX și promovează valorile democraţiei în societatea modernă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News