IICMER, în război cu istoricul Marius Oprea pentru ”morții de la Periprava”

periprava
periprava

Conducerea IICMER îl atacă pe Marius Oprea, după ce istoricul l-a acuzat pe directorul Cosmin Budeancă de cenzură, în cazul ”morților de la Periprava”. IICMER susține că într-un articol recent al lui Oprea sunt publicate informații eronate și că istoricul ar fi fost principalul beneficiar mediatic al unei munci de echipă.

Disputa pornește de la un articol din publicația Observator cultural (nr. 518, 11-17 iunie 2015), privitor la investigațiile de ultimă oră din cimitirul de la Periprava.

Disputa a pornit de la documentele Parchetului

”În acest articol, dl Oprea face o serie de afirmații neadevărate, de natură a aduce prejudicii de imagine IICCMER și îl acuză pe colegul său Cosmin Budeancă, director general al IICCMER, de cenzură, potrivit unui comunicat al Institutului. Domnia sa susține că i-ar fi fost pus în vedere faptul că nu poate publica „fără aprobare nimic despre morţii de la Periprava”. Dialogul s-a purtat în prezența echipei IICCMER și a reprezentanților instituțiilor implicate în acțiune și a fost generat de solicitarea d-lui Oprea de a primi de la procurorul militar de caz procesul verbal al acțiunii, în condițiile în care circuitul unor astfel de documente este strict instituțional. Nu i-a fost interzis niciodată d-lui Oprea să scrie despre morții de la Periprava sau din altă parte. Dimpotrivă. I-a fost însă atrasă de nenumărate ori atenţia, în ultimii ani, că aceste „cronici” conțin mult prea multe elemente de ficțiune. Dovada: deși susține că ar fi primit de la procuror şi legist „date din concluziile lor” asupra morţilor de la Periprava, în articolul d-lui Oprea sunt informații eronate despre numărul acestora și contextul evenimentelor. Toate acestea în condițiile în care datele corecte sunt publice, un minim efort de documentare fiind cât se poate de lesne de realizat”.

Beneficiar mediatic al identificării victimelor comunismului

”Dl. Oprea afirmă că moartea foștilor deținuți ar fi devenit „un soi de proprietate intelectuală”. Dar în ultimii nouă ani el a fost principalul „beneficiar” mediatic al acțiunilor de identificare a victimelor comunismului, deși munca pe care aceste acţiuni o presupun a fost făcută de mai mulţi cercetători ai Institutului.

Dl. Oprea se victimizează public în mod constant, sugerând chiar și necesitatea unor donații din partea societății civile, Institutul neacordându-i sprijin material suficient. Ca angajat al IICCMER, a făcut adesea afirmații publice sau a scris articole-scut, menite să îl protejeze de măsurile firești generate de performanțele profesionale slabe, în ciuda imaginii publice pe care și-a construit-o în ultimii ani. Și ultimul său articol se înscrie în această logică. În ciuda faptului că dl. Oprea este fondatorul moral al Institutului, munca instituției noastre se bazează pe expertiza mai multor colegi, trecuți și prezenți, însumând eforturi arheologice, documentare și de alt gen, care nu pot fi trecute în palmaresul unui singur om”, scrie în comunicatul trimis redacțiilor de IICMER.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel