Ileana Stana Ionescu: Îmi doresc ca publicul să mă ţină minte cum eram

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Actriţa Ileana Stana Ionescu a murit la vârsta de 87 de ani. În septembrie 2023, aceasta spunea într-un interviu de ce a ales să se retragă din viaţa publică.

"Vine o vreme când trebuie să știi să te retragi, să faci definitiv un pas în spate pentru ca publicul să-și amintească de tine în zilele cele bune, nu îmbătrânit și chinuit de gânduri. La 87 de ani, nu prea mai ai ce să dovedești celor din jur sau ție însăți! Nici nu prea mai ai ce sa arăți. Nu mai sunt cum eram, nu mai arăt cum arătam. Îmi doresc ca publicul să mă țină minte așa cum eram înainte, de aceea am dispărut”, a declarat Ileana Stana Ionescu pentru cancan.ro la finalul anului 2023. 

Actriţa spunea că încă ştie replicile pieselor şi filmelor în care a jucat de-a lungul vieţii. 

"Nimic nu e ușor în viață. Dar ceea ce am făcut, am reușit să facem cu pasiune, în cele mai multe dintre ocazii. Astăzi, când ne revedem la televizor, eu și soțul meu, Andrei Ionescu, deseori nici nu ne mai uităm la piesa de teatru sau la filmul propus. Încă știm replicile pe dinafară, dar în același timp există încă și bucuria lucrului bine făcut”, a mai spus actrița.

Ileana Stana Ionescu s-a născut la 14 septembrie 1936, la Brad, judeţul Hunedoara, având origine italiană după mamă, conform site-ului cinemagia.ro.

A copilărit la Turnu Severin, iar după terminarea liceului, a plecat la Reşiţa, unde locuia unchiul său, pentru a-şi căuta de lucru. I-ar fi plăcut să devină ziarist, a dat examen la facultate, dar din cauză că avea rude în străinătate nu i-a fost admis dosarul. Prin intermediul unchiului, mare iubitor de teatru, a ajuns să cunoască actori de la Teatrul din Reşiţa iar şansa să fie de partea sa, scrie Agerpres.

Exact când se juca Şcoala femeilor, interpreta rolului Agnes s-a mutat la alt teatru. Regizorul a remarcat-o pe foarte tânăra - pe atunci - Ileana, a dat probă şi a rămas în teatru. În Şcoala femeilor, actorul Andrei Ionescu juca rolul amorezului. Practic, acolo s-au cunoscut şi la scurt timp s-au căsătorit.

Împreună cu soţul său, actorul Andrei Ionescu, artista a plecat la Piatra Neamţ, în 1959, la Teatrul Tineretului. La un moment dat, a fost văzută de maestrul Radu Beligan jucând pe scena de la Piatra Neamţ şi i-a propus să vină în Bucureşti, să dea concurs la Teatrul Naţional. A dat concurs şi l-a luat, începând să joace acolo în 1965.

Debutul în TNB l-a făcut avându-l partener de scenă pe Florin Piersic, de care o leagă o frumoasă prietenie.

De-a lungul anilor, Ileana Stana Ionescu s-a remarcat prin roluri ca Ana Petrovna în Maşinăria Cehov, Chiriachiţa şi Lena în Titanic Vals, Fraulein şi Zoia în Gaiţele. A avut roluri importante în filmele Păcală, Tufă de Veneţia, Dumbrava minunată, Şantaj, Secretul lui Bachus. A jucat şi în seriale precum Fetele marinarului şi Las Fierbinţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel