Ilegalitățile din domeniul silvic. 5.300 dosare penale, în primele 5 luni ale anului

Foto: Paula - Pexels
Foto: Paula - Pexels

Acțiuni pentru combaterea ilegalităților din domeniul silvic. În primele cinci luni ale anului, au fost desfășurate peste 18.000 de controale, iar 5.300 dosare penale, înregistrate. 

În primele 5 luni ale anului, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Române au continuat acțiunile, la nivel național, pentru combaterea ilegalităților din domeniul silvic, anunță IGPR într-un comunicat de presă.

18.135 de controale, în primele 5 luni ale anului

Au fost efectuate 18.135 de controale, dintre care 2.775 în fondul forestier, 432 în vegetația forestieră din afara fondului forestier, 1.242 pe linia proveninței, prelucrării, depozitării și valorificării materialului lemnos, 12.807 pe linia legalității transportului materialului lemnos și 879 alte controale.

Au fost verificate 34.057 de obiective, dintre care 574 de verificări la exploatări forestiere, 363 la instalații de debitat lemn rotund, 675 la depozite de material lemnos, 536 în târguri, piețe, oboare, 305 la ocoale silvice și 1.440 de verificări la alte obiective.

Au mai fost verificate 30.164 de mijloace de transport.

Au fost înregistrate 5.300 de dosare penale

În primele 5 luni, au fost înregistrate 5.300 de dosare penale, pentru săvârșirea unor infracțiuni prevăzute și pedepsite de Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic.

De asemenea, au fost aplicate 3.826 de sancțiuni contravenționale prevăzute de Legea nr. 171/2010, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare de aproape 6 milioane de lei.

Polițiștii au confiscat 16.673 de metri cubi de material lemnos, în valoare de 4.758.817 lei, din care 6.516,51 metri cubi de lemn de lucru, peste 2.500 de metri cubi de cherestea și peste 7.500 de metri cubi de lemn de foc.

Totodată, au fost confiscate 25 de autovehicule, 37 de atelaje hipo, 119 ferăstraie mecanice, 78 de topoare și 32 de alte bunuri.

La acțiuni, au participat polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, reprezentanți ai gărzii forestiere, ai R.N.P. – Romsilva, ai ocoalelor silvice de regim, precum și alte forțe, precizează comunicatul.

Ultrajul la adresa pădurarilor va fi pedepsit mai dur. Proiect de lege

Pădurarii și personalul din domeniul silvic, vor fi incluși alături de polițiști și jandarmi în categoria de personal pentru care ultrajul se pedepsește mai aspru. Aceste lucruri sunt prevăzute într-un proiect de lege depus în Parlament de Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, preciza Digi24 la începutul lunii mai. 

„Am luat decizia de a depune proiectul de lege împreună cu reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură - Silva, în cadrul întâlnirii din 21 aprilie. Această modificare legislativă va conduce, alături de dotarea corespunzătoare a personalului de teren, la descurajarea actelor de agresiune asupra silvicultorilor. Aproape fără excepţie, toate actele de ultraj au loc în situaţii în care personalul silvic intervine în numele statului, pentru prevenirea infracţiunilor la regimul silvic. Este datoria noastră să ne asigurăm că aceşti oameni, aflaţi în linia întâi în lupta cu hoţii de lemne, se bucură de statutul şi protecţia cuvenite. Înăsprirea regimului sancționator pentru ultrajul săvârșit împotriva personalului silvic va conduce, pe termen scurt, la descurajarea actelor de agresiune la adresa autorității statului, permițând personalului de specialitate silvică să-și îndeplinească atribuțiile într-un cadru mai sigur, iar pe termen lung, va contribui la scăderea infracționalității la regimul silvic”, scria ministrul pe pagina sa de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel