România îi va monitoriza pe ruși dacă respectă armistițiul de 30 de zile cu Ucraina. Ilie Bolojan, anunț de ultimă oră după discuțiile de la Paris

Ilie Bolojan - Emmanuel Macron/ presidency.ro
Ilie Bolojan - Emmanuel Macron/ presidency.ro

Președintele interimar Ilie Bolojan a spus ce s-a decis în urma discuțiilor de la Paris despre garanţiile de securitate ale Europei pentru Ucraina.

Președintele interimar Ilie Bolojan a spus ce s-a decis în urma discuțiilor de la Paris despre garanţiile de securitate ale Europei pentru Ucraina. La reuniunea grupului cunoscut sub numele de "coaliţia voluntarilor" au participat înalţi reprezentanţi din 31 de ţări.

Convocaţi de preşedintele francez Emmanuel Macron la Palatul Elysee, au participat lideri din 27 de ţări europene, inclusiv şefii de guvern ai Germaniei şi Regatului Unit, şefii NATO şi UE, precum şi vicepreşedintele Turciei şi reprezentanţi din Canada şi Australia. La reuniune a fost prezent şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Principalele decizii, anunțate de președintele interimar

"Au participat 31 de state și reprezentanții NATO și ai Uniunii Europene. Primul punct important abordat la această reuniune a fost acordul de încetare a focului la Marea Neagră, acordul de 30 de zile. Țările prezente salută ajungerea la acest acord, dar constatăm că Ucraina a fost de acord ca acest acord să fie extins nu doar la navigația pe Marea Neagră, ci atât terestru, cât și aerian, și, din păcate, nu s-a ajuns la un astfel de acord.

Așa acum se vede atunci când apare o probă care nu poate fi contestată, Rusia nu a acceptat aceste condiții și practic teoria că unii vor pace și alții vor război a fost infirmată prin ceea ce s-a întâmplat în aceste negocieri și din acest punct de vedere țările prezente au convenit să susțină în continuare sprijinul pentru Ucraina și întărirea flancului estic.

Ilia Bolojan: România va participa la acest grup de lucru

În ceea ce privește partea de monitorizare privind acest armistițiu de 30 de zile la care s-a ajuns, urmează să se formeze un grup de lucru, pentru a coopera în vederea monitorizării respectării acestei înțelegeri. În acest sens, întrucât înțelegerea se referă la Marea Neagră, o zonă care este strategică pentru România, pentru că avem investiții importante, pentru că o bună parte din exporturile noastre se fac pe zona de naval, pentru că Portul Constanța este cel mai important port la Marea Neagră, România va participa la acest grup de lucru, atât prin infrastructura pe care o are: radare, drone, poliția aeriană, cât și prin colaborarea cu Turcia și Bulgaria pe partea de deminare. Vom colabora în așa fel încât acest acord să fie respectat pentru că o zonă sigură la Marea Neagră, care garantează navigația pentru toate navele, este un lucru bun pentru comerțul și dezvoltarea în această zonă", a declarat Ilie Bolojan, de la Paris.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro
pixel