În contextul în care indicele ROBOR la trei luni atinge recorduri de creștere, iar creditele românilor devin din ce în ce mai mari, economistul Ilie Șerbănescu a declarat, pentru DCNews, că, în contextul actual, ceea ce se întâmplă este chiar benefic.
Economistul Ilie șerbănescu are o abordare diferită a subiectului care a încins România în ultimele luni. El susține că această creștere a ROBOR descurajează românii să se împrumute. "Creșeterea Robor este chiar un bebeficiu serios în contextul actual. Descurajează creditul, descurajând creditul descurajează consumul, descurajând consumul combate frenezia importurilor, combate deficitul comercial care s-a urcat fabulos, combate deficitul de cont curent și combate inflația. Este un lucru bun în acest context. Eu nu înțeleg de ce există această aiureală să se plângă pe umărul celor care iau credite de parcă nu ar fi decât ei în țara asta. Mai există importatori, exportatori, depunători la bănci, nu numai debitori!",a declarat Ilie Șerbănescu pentru DCNews.
Dobânzile sunt problema reală. "În asta este de vină domnul Isărescu"
Un subiect sensibil care, din perspectiva economistului, ar trebui abordat cu seriozitate îl reprezintă dobânzile foarte mari. "Motivele adevărate pentru care plătim dobânzi infecte nu țin de robor. Este vorba de un abuz de poziție dominantă, de monopol a băncilor, care sunt toate străine și care la ele acasă dau credite normale, iar aici dau credite de două-trei ori mai scumpe pentru că adaugă ceea ce ele numesc riscul de țară. În asta este de vină domnul Isărescu. El se prezintă guvernatorul Băncii Naționale a României, dar banca asta este a nu știu cui, nu a României. Cei care fac diferite legi cu privire la credite și la dobânzi să atace motivația principală a dobânzilor înspăimântătoare și nu chestiunile de piață. Roborul este o chestiune de piață", a mai declarat Șerbănescu.
[Citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu