Ilie Şerbănescu: România-anexa bananieră a Europei

ilie-serbanescu
ilie-serbanescu

Analistul economic Ilie Şerbănescu a apreciat că o eventuală revenire a recesiunii în 2012 în Uniunea Europeană va demonstra că România preia numai efectele negative, fiind o 'anexă bananieră' a Europei.

ilie-serbanescu"României îi este îndeajuns criza ei. Recesiunea de la nivel european nu va modifica cu nimic economia ţării, nu va aduce prea multe în plus. Suntem o anexă bananieră a Uniunii Europene. Ca de fiecare dată, se va transfera răul, nu binele", a declarat, pentru Agerpres, analistul economic Ilie Şerbănescu, informează Realitatea.

De asemenea, acesta a subliniat faptul că în România criza nu este o problemă politică, ci una economică.

"Criza nu este o problemă politică, ci una economică. Avem consum, dar nu avem producţie, avem importuri, dar nu avem exporturi. Din primele 100 de companii exportatoare, trei sunt româneşti. România nu are la ce să revină, pentru că nu există o economie", a precizat Ilie Şerbănescu.

Analistul economic a catalogat ţintele pe care România trebuie să le respecte în acordul cu Fondul Monetar Internaţional drept 'cuie', evoluţia lor nefiind afectată de eventualele turbulenţe economice.

"Înţelegerile cu FMI nu sunt ţinte, sunt cuie. Se vor respecta, cu siguranţă, indiferent de ce se va întâmpla cu economia", a menţionat Şerbănescu.

Creşterea economică în Uniunea Europeană s-a oprit şi există riscul unei noi recesiuni, a declarat joi, la Bruxelles, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare Olli Rehn, la prezentarea previziunilor de toamnă ale Comisiei Europene.

"Creşterea economică s-a oprit în Europa şi există riscul unei noi recesiuni dacă nu sunt întreprinse acţiunile necesare", a afirmat Rehn, care a adăugat că este 'ultimul apel la trezire'.

Conform previziunilor de toamnă ale CE, relansarea economică s-a oprit. Executivul european anticipează o stagnare a PIB pentru acest trimestru şi următoarele, subliniind că perspectivele s-au deteriorat din vară.

În 2012, creşterea anuală a PIB ar urma să fie de 0,6% în UE şi de 0,5% în zona euro. În 2013, creşterea anuală a PIB ar urma să rămână modestă, la 1,5% din PIB în UE şi de 1,3% în zona euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel