Fostul președinte al României, Ion Iliescu, a declarat, vineri, pentru NewsIn, că plenul reunit al celor două Camere nu ar trebui să se situeze pe o ”poziție pasivă” la citirea hotărârii Curții Constituționale privind referendumul din 29 iulie pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcția de președinte, ci ar trebui ”să pună niște întrebări” privind această decizie ”nefundamentată” și ”discutabilă”, în opinia sa.
"Mie mi se pare că în mod sigur va judeca Parlamentul și sigur, sunt niște relații insuficient elucidate din acest punct de vedere în Constituția noastră, dar mie mi se pare că decizia CCR nu se întemeiază pe o realitate demografică. Realitatea este că noi avem o populație, așa cum rezultă din recensământul din 2011, de 19 milioane de locuitori, dacă se extrage din aceasta populația de până în 18 ani, aproape 3,8 milioane, rămân cetățeni cu drept de vot circa 15.2 milioane, la aceștia trebuie să se raporteze rezultatul referendumului, deci cele 8,4 milioane de participanți depășesc 50% plus unu, reprezintă 55%, deci este pe deplin valabil referendumul și consider nefundamentată decizia Curții Constituționale. Dar sper ca Parlamentul să delibereze acest lucru", a declarat președintele de onoare a PSD, Ion Iliescu, în legătură cu decizia CCR privind referendumul din 29 iulie.
Ion Iliescu consideră că Parlamentul ar trebui să se edifice în legătură cu decizia Curții Constituționale, având în vedere faptul că hotărârea ignoră o realitate demografică clară. "Da, adică eu nu cred că Parlamentul trebuie să se situeze pe o poziție pasivă de înregistrare numai a acestei decizii a Curții Constituționale, ci să pună niște întrebări în legătură cu temeiul acestei decizii, pentru că ignoră o realitate demografică clară", a explicat social-democratul, întrebat fiind dacă se referă la o anumită acțiune în Parlament la citirea deciziei Curții.
Includerea în cvorum a românilor din afara țării este "un factor total difuz" care face ca decizia CCR să fie "total discutabilă", a mai arătat Ion Iliescu.
"În ceea ce privește luarea în considerare a românilor din afara țării, este un factor total difuz, e clar că după anii 2000 a crescut refluxul de emigranți români care au părăsit țara și că situația demografică a țării a fost afectată. Nimeni în lume nu se raportează la cetățenii țării luând în considerare milioanele de emigranți din diferite părți ale lumii, deci cifra aceea este foarte ambiguă, a acorda dreptul de vot la ambasade și la consulate, s-a văzut că asta nu înseamnă niciodată mai mult de o sută și ceva de mii de oameni, la acest referendum au votat vreo 70.000 de oameni, deci ponderea este total neînsemnată, nici la cvorum nu poate fi luată în considerare o cifră total lipsită de orice fel de control, ci trebuie exact ce a arătat recensământul din 2011, că populația țării de astăzi este de circa 19 milioane, deci rezervorul de votanți este circa 15 milioane de cetățeni, de acea mi se pare că este total discutabilă concluzia CCR", a precizat acesta.
Şedinţa Parlamentului în care se va citi decizia Curţii Constituţionale de invalidare a referendumului va avea loc luni, la ora 15,00, au decis Birourile permanente reunite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News