Sorin Ilieșiu a citit în plenul Senatului o declaraţie politică sub forma unei scrisori deschise adresate senatorilor maghiari a cărei mesaj ”este deosebit de important pentru o reconciliere româno-maghiară”.
”În data de 12 martie a.c. am citit în plenul Senatului o declaraţie politică sub forma unei scrisori deschise adresate domniilor voastre, scrisoare publicată în aceeaşi zi de Agenţia Naţională de Presă din România precum şi de alte publicaţii. Cu toate că mesajul acestei scrisori este deosebit de important pentru o reconciliere româno-maghiară bazată pe legitimitate, adevăr, corectitudine şi moralitate, până în prezent nu am primit răspuns. Având convingerea că relaţiile dintre Ungaria şi România trebuie să fie compatibile cu noul lor statut de ţări membre ale Uniunii Europene şi ale NATO, așa cum am mai spus, reiau în continuare textul scrisorii cu credinţa că veţi răspunde”, a spus Ilieșiu.
Stimaţi colegi maghiari,
Între parlamentarii români şi cei maghiari există oficial o relaţie de prietenie. Aceasta pare a fi doar formală. Ea ar putea deveni reală numai dacă ar avea loc o veritabilă reconciliere româno-maghiară. Credem că în acest sens se impune să adoptaţi o declaraţie precum cea care urmează.
DECLARAŢIE
(1) Noi, membrii Parlamentului Ungariei şi noi, deputaţii şi senatorii Uniunii Democrate Maghiare din România, recunoaştem dreptul României asupra Transilvaniei stipulat în tratatele de pace semnate de Ungaria la Trianon în 1920 şi la Paris în 1947 şi dezaprobăm declaraţiile care contestă acest drept, ca de exemplu următoarea declaraţie a politicianului László Tőkés din 15 martie 2011: 'La cea de-a 90-a aniversare de la semnarea Tratatului de la Trianon - care a dus la ruperea naţiunii noastre - ne-am propus demararea unui proces de vindecare - Vindecarea Trianonului. (...) Acum a venit şi momentul înfăptuirii unităţii maghiare într-un spirit demn de secolul XXI, o unitate maghiară în Uniunea Europeană'.
(2) Regretăm şi dezavuăm masacrele antiromâneşti cu mii de victime şi masacrele antievreieşti înfăptuite în Transilvania (în 1940-1944) de către autorităţi maghiare horthyste din armată, poliţie şi jandarmerie, cu implicarea a numeroase organizaţii maghiare şovine şi cu implicarea unei părţi a populaţiei maghiare din Transilvania.
Condamnăm de asemenea masacrele antimaghiare din Transilvania cu zeci de victime, comise în 1944 ca represalii de o organizaţie paramilitară română.
(3) Reconcilierea şi coabitarea maghiaro-română trebuie să aibă la temelie legitimitatea, moralitatea, adevărul şi corectitudinea. Acum, în secolul XXI, noile relaţii dintre Ungaria şi România trebuie să fie compatibile cu noul lor statut de ţări membre ale Uniunii Europene şi ale NATO.
Stimaţi colegi maghiari,
Avem credinţa că veţi adopta o declaraţie precum cea de mai sus pentru că numai un asemenea gest ar putea garanta o autentică reconciliere româno-maghiară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu