Imagine inedită cu profesorii datorită cărora limba română a dăinuit în Ucraina / foto

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Anatol Popescu, președinte și membru fondator al Asociaţiei Naţional-Culturale „BASARABIA“ a Românilor din regiunea Odesa (Ucraina), a publicat o imagine inedită cu profesori de limbă română din Ucraina.

Anatol Popescu, președinte și membru fondator al Asociaţiei Naţional-Culturale „BASARABIA“ a Românilor din regiunea Odesa (Ucraina), a distribuit, pe pagina sa de Facebook, o fotografie cu profesori de limbă și literatură română care au ținut trează conștiința românească în sudul Basarabiei, astăzi aflat în regiunea Odesa a Ucrainei.

Anatol Popescu își începe mesajul citându-l pe Veaceslav Cușter: „Grație acestor oameni mai există încă limbă și conștiință românească în Bugeac. Fără ei eram asimilați și deznationalizați definitiv.“

„Un grup de profesori de limbă și literatură română, care au readus veșmântul grafiei latine limbii române în cele 18 școli cu predare integrală în limba română din anul 1990, din raioanele basarabene ale regiunii Odesa.

Să ne fie sănătoși cei, care au ajuns să vadă marea dramă a vieții lor - rusificarea și ucrainizarea școlilor în care au predat, sau încă mai predau. Mulți dintre cei imortalizați aici nu mai sunt în viață.

Unii, în minoritate, au luptat și/sau încă mai luptă pentru limba română în școlile seculare din satele sud-basarabene“, a precizat Anatol Popescu.

„Rusul“, indiferent cum s-ar numi azi, și-a atins scopul

„Alții s-au conformat vectorului de deznaționalizare și asimilare, complotând cu autoritățile ucrainene neosovietice și la fel de românofobe, prin reintroducerea glotonimului "limbă moldovenească" timp de un sfert de veac, în perioada anilor 1998-2023... Scopul divizării a fost unul singur - penetrarea învățământului școlar românesc, în localități cu populație majoritar românească, cu clase rusești, și mai apoi ucrainene. Prea repede și prea ușor ați lăsat garda jos, la căderea URSS, domnilor și doamnelor profesori și profesoare. El, "rusul", la modul general, indiferent cum s-ar numi azi, nu s-a dus departe. Și-a atins scopul, chiar cu mâinile domniilor voastre, mă rog - a unora, mai mancurți decât alții, acel scop de deromânizare totală a Basarabiei Istorice, azi parte componentă a regiunii Odesa din Ucraina“, a mai scris președinte și membru fondator al Asociaţiei Naţional-Culturale „BASARABIA“ a Românilor din regiunea Odesa (Ucraina).

„Pe când o imagine cu actualii profesori de română din Bugeac, la alte cursuri în Cernăuți, Chișinău sau București? Că la excursiile gratuite în România ajunge cine vrea - chiar și românofobii înverșunați, mai puțin profesorii de limbă și literatură română - (care ar trebui să constituie) nucleul românității din aceste 18 școli azi mai mult ucrainizate, decât românești...“, a conchis Anatol Popescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel