SUA a lucrat mult de-a lungul istoriei pentru a-și creea imagina de ”țara tuturor posibilităților”. A reușit, pentru că așa era. Se spunea că în SUA oricine își găsea ceva de lucru. Această imagine a fost însă ștearză de criza economică, iar visul american s-a destrămat.
"SUA au muncit din greu să creeze visul american al tuturor posibilităţilor. Dar în prezent acest vis este un mit", a scris Stiglitz, laureat al premiului Nobel, într-un comentariu în Financial Times, citat de CNBC.
Inegalitatea din SUA este la cel mai ridicat nivel din aproape jumătate de secol, iar distanţa dintre cei cu venituri medii şi cei cu venituri foarte mari creşte.
"Statele Unite obişnuiau să-şi închipuie că sunt o ţară a clasei mijlocii, dar asta nu mai este adevărat. În prezent, şansele unui copil depind în SUA de venitul părinţilor mai mult decât în Europa sau orice alte ţări avansate industrial pentru care există date", a afirmat el.
Reglementările, mai ales cele din domeniul financiar, contribuie la aceste disparităţi, consideră economistul.
"Reglementările financiare permit creditarea agresivă şi practici abuzive în privinţa cărţilor de credit, prin care se transferă bani de jos către nivelul superior. La fel şi legile falimentului, care dau prioritate instrumentelor derivate", a adăugat el.
Ţările occidentale cu cele mai sănătoase economii, precum cele scandinave, au cel mai ridicat nivel de egalitate, a notat Stiglitz.
Pentru a împiedica înrăutăţirea disparităţilor, SUA ar trebui să oprească reducerile de costuri vizând educaţia publică şi alte programe care îmbunătăţesc şansele clasei de mijloc şi ale celor săraci.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu