Imaginea cu ”Ținutul Secuiesc” care l-a frapat pe Radu Tudor. Cum răspunde Kelemen Hunor

Radu Tudor şi Kelemen Hunor au dezbătut chestiunea simbolurilor secuieşti în România, pornind de la o amintire de Revelion a jurnalistului. Liderul UDMR a îndemnat, totuşi, la acceptarea  tuturor în societate. 

"Am dat foarte multe ştiri cu autorităţi locale aparţinând UDMR care au refuzat să arboreze simbolistica românească, au arborat drapelul Ungariei şi care au fost obligate de instanţă să arboreze însemnele româneşti în secuime. Asta e o experienţă pe care am avut-o. Sunt multe procese pe această temă, apropo de loialitate şi percepţia majorităţii. 

A doua e mai simplă, dar zic eu interesantă. Acum câţiva ani, petrecând revelionul în zona Poiana Braşov, am zis să facem şi altceva decât să stăm toată ziua în cameră. Am mers până la Lacul Sfânta Ana şi la Balvanyos. Am avut o experienţă excepţională. Sunt nişte maşini 4x4 care trag câte 20-30 de sănii, lacul era îngheţat, peisajul era splendid. Când s-a terminat ziua şi am mers să plătim biletul, în cabana mică de acolo era plin de tricouri cu Ţinutul Secuiesc scos din harta României. Lucrul ăsta m-a frapat, apropo de percepţie. Sunt oameni care îşi închipuie şi diseminează astfel de imagini cu harta României fără secuime, cu trupul ţării rupt, sfârtecat. Există şi politicieni care folosesc, drept simbolistică, harta Ungariei Mari, care conţine Transilvania. M-a surprins foarte mult chestiunea cu tricourile, dar m-a impresionat plăcut altceva. Am lăsat 20 de lei pentru serviciul respectiv. Dle Hunor Kelemen, au alergat după mine cu bonul în vârf de munte. A fost reversul medaliei. Chiar şi acolo, în vârf de munte, au ţinut ca sumele încasate să fie fiscalizate. Şi se vorbeşte despre faptul că UDMR este o entitate mai serioasă, mai funcţională, că în general pe ce pune mâna merge mai bine. Dar rămâne această simbolistică, cu părţi din Transilvania alipite Ungariei", a spus Radu Tudor la Antena 3. 

Răspunsul lui Kelemen Hunor

"Poate dacă veţi merge mai des, veţi înţelege că oamenii de acolo trăiesc exact ca alţii din România, vor un viitor sigur în România şi au problemele lor. Aceste surprize nu vor fi nici plăcute, nici neplăcute. Fac parte din viaţa cotidiană. Oamenii nu vor să trăiască altfel decât alţii. Pe de altă parte, au fost multe procese legate de simbolurile locale regionale. Nu e vorba de drapelul Ungariei, ci de steagul Secuiesc. Mergeţi la Neamţ şi veţi vedea pe Cetatea Neamţului steagul cu simbolistica regională. Nu e nimeni deranjat. La fel şi în Dobrogea şi în alte părţi, sunt multe simboluri aprobate de Academia Română. Singura chestie care deranjează e simbolul celor din Secuime. Dar nu e împotriva României sau a românilor. Acele simboluri au fost folosite şi în timpul domniei lui Mihai Viteazul, când luptau împreună. 

Sunt multe lucruri care poate vă deranjează, altele mă deranjează pe mine. Trebuie să acceptăm pe fiecare cum e, pentru că nu vrea răul nimănui", a replicat Kelemen Hunor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel