Aglomerarea de stele surprinsă în această fotografie realizată de telescopul orbital Hubble formează o misterioasă și singuratică galaxie cunoscută drept UGC 4879, o galaxie pitică neregulată, care nu are coerența unei galaxii eliptice sau rotirea maiestuoasă a unei galaxii spiralate, conform unui material publicat de NASA.
O particularitate a acestei galaxii este faptul că este foarte izolată. Conform astronomilor, distanța dintre UGC 4879 și cea mai apropiată galaxie, Leo A, este de aproximativ 2,3 milioane de ani lumină, adică aproximativ aceeași distanță dintre Calea Lactee și Andromeda.
Izolarea acestei galaxii înseamnă că nu a interacționat cu alte corpuri galactice vecine, reprezentând, din punctul de vedere al astronomilor, un laborator ideal pentru studierea proceselor de formare a stelelor, fără influențele exercitate de alte galaxii. Studiile despre această galaxie au ajuns la concluzia că în primele 4 miliarde de ani după Big Bang maternitățile stelare au fost foarte prolifice, aprinzându-se foarte multe noi stele. Această perioadă prolifică de aprindere de noi stele a fost urmată de o perioadă de 9 miliarde de ani de acalmie relativă, când s-au născut mult mai puține stele. Această perioadă s-a încheiat în urmă cu aproximativ 1 miliard de ani, când a fost reluat procesul de naștere stelară.
Cauzele acestui comportament al galaxiei UGC 4879 rămân încă necunoscute, iar astronomii și astrofizicienii încearcă să profite de izolarea acestei formațiuni galactice pentru a-și proba teoriile cu privire la fenomenul de naștere stelară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News