Scandalul privind grațierea prezidențială pentru un bărbat care a ajutat la acoperirea abuzului sexual într-un cămin de copii risca să dăuneze atractivității de bază a partidului de guvernământ al lui Viktor Orban: angajamentul său față de valorile familiei și creștinism.
Prim-ministrul conservator veteran Orban a încercat să stingă scandalul care a determinat demisia a doi dintre principalii săi aliați politici - președintele și fosta ministră a justiției - într-o săptămână. Dar cel mai provocator moment al celor 14 ani la conducere nu s-a încheiat, scandalul dominând media internă, iar influencerii planificând proteste în stradă.
Deși tulburările nu reprezintă o amenințare imediată la adresa scaunului său, alegerile din 2026 fiind încă departe, ele vin înainte de alegerile pentru Parlamentul European din iunie, unde partidul său speră să profite de creșterea sprijinului pentru extremiștii de dreapta din Europa.
„Acest scandal a servit să demonstreze stratul ideologic al presupuselor sale valori familiale și puritate conservatoare”, a declarat Roger Hilton, cercetător la think tank-ul independent GLOBSEC.
„Dacă acest lucru continuă să fie expus treptat, aici apare adevăratul pericol pentru ... supraviețuirea lui Orban”, a adăugat Hilton, spunând că Orban ar trebui să își poată reveni după acest eșec. „Poate fi rănit, dar politicile sale nu sunt în niciun pericol iminent.”
Partidul lui Orban, Fidesz, a încercat să recâștige puncte electorale după demisia președintei Katalin Novak sâmbătă, spunând că erorile lor au consecințe, spre deosebire de cele făcute de opoziție. Dar presa și opoziția nu au renunțat la subiect și acum investighează motivele din spatele grațierii prezidențiale acordate în aprilie 2023, dar care a fost raportată pentru prima dată de site-ul de știri 444.hu abia pe 2 februarie.
Orban nu a vorbit public de joi și nu a făcut niciun comentariu cu privire la cele două demisii. Urmează să țină discursul său despre starea națiunii sâmbătă, prezentând agenda sa politică pentru 2024.
„Prim-ministrul și-a exprimat deja punctele de vedere cu privire la problema grațierii. Guvernul își continuă activitatea normal”, a spus purtătorul său de cuvânt, Bertalan Havasi, într-un răspuns prin e-mail la întrebările Reuters de marți.
În încercarea de a limita consecințele politice, Orban a prezentat săptămâna trecută o modificare constituțională parlamentului, privând președintele de dreptul de a grația infracțiunile comise împotriva copiilor. Asta a fost interpretat de analiștii politici ca un mesaj clar către Novak - care a demisionat două zile mai târziu.
Judit Varga, fosta ministră a justiției care a semnat grațierea lui Novak, a demisionat din funcția de deputată Fidesz și „a renunțat la viața publică”.
Varga, loială lui Orban, era de așteptat să conducă lista Fidesz pentru alegerile Parlamentului European și nu este clar cine îi va lua locul.
Orban s-a prezentat ca un protector al valorilor creștine împotriva liberalismului occidental. Campaniile sale pentru protejarea copiilor de ceea ce el a descris ca fiind „activiști LGBTQ care bântuie școlile națiunii” sunt doar una dintre mai multele probleme din cauza cărora s-a confruntat cu Comisia Europeană.
Descoperirea grațierii a declanșat o indignare publică și nouă influenceri online, printre care și populara cântăreață Azahriah, vor organiza un protest vineri.
„Indiferent de (partea politică), credem că este important să ne exprimăm în sprijinul protecției victimelor (abuzului), transparenței, demnității umane și dialogului public sincer”, au scris influencerii într-o postare pe Facebook. „Câte alte probleme similare mai există pe care nu le cunoaștem și care au fost acoperite?”
Pentru a complica și mai mult sarcina lui Orban, Peter Magyar, fostul soț al lui Varga și un om de afaceri apropiat cercurilor Fidesz, a făcut comentarii incendiare despre funcționarea internă a guvernului, acuzându-l pe Antal Rogan, ministrul care conduce biroul lui Orban, că gestionează o mașinărie de propagandă centralizată. Magyar a acumulat 1,3 milioane de vizualizări pentru un interviu pe care l-a acordat site-ului Partizan.hu.
Rogan nu a comentat public, iar purtătorul de cuvânt al guvernului nu a răspuns la o cerere de comentarii primită de la Reuters.
Marți, Magyar l-a criticat pe ginerele lui Orban, omul de afaceri Istvan Tiborcz, punând sub semnul întrebării într-o postare pe Facebook cum și-a acumulat acesta averea. Tiborcz a declarat la televiziunea de știri RTL Klub că nu dorește să participe la „bătăliile politice”.
Într-un interviu acordat site-ului de știri Telex, purtătorul de cuvânt al lui Orban, Havasi, a declarat că guvernul „nu se ocupă de încercările disperate ale unor persoane într-o situație fără speranță.”
Think tank-ul liberal Capitalul Politic a declarat că scandalul încă mai are consecințe.
„Deocamdată, scandalul nu pare să dispară rapid din ochii publicului”, se arată într-o prezentare. „Căutarea și alegerea unui nou președinte ... sunt susceptibile să readucă problema în centrul atenției publice.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci